Pridefestivalerna runt om i Norden gör sig nu klara för ännu en säsong av allvar, fest och parad.
I Stockholm hölls under lördagen årsmöte där Sandra Thea Ehne blev omvald till festivalföreningens ordförande. Festivalen som även fått klart att staden går in med 450 000 i marknadsbidrag kan konstatera att 2014 blev ett bra år. Det stora underskottet från tidigare festivaler har krympt tack vare ett bra resultat 2014. Från 2013 års munis 2,7 miljoner kunde föreningen redovisa ett plus på 1,4 miljoner. Ett negativt eget kapital på 1,9 miljoner är inför årets festival nere i strax under 600 000 minus. En rejäl återhämtning.
2014 kom 14 500 unika besökare vid festivalens olika mötesplatser och man gör en kanske ovanlig justering av uppgiften kring hur många som deltog i paraden. Från 60 000 i paraden och 600 000 som tittar konstateras att det är svårt att uppskatta rätt siffra men att den ”blåsts upp under flera år”. Nu landar man i en bedömning att det är kring 40 000 i paraden och 400 000 som tittar på.
Fortsatt en imponerande siffra i en stad som Stockholm.
I år arbetar man i ett ny situation då veckan efter festivalen , den 27 juli till 1 augusti, så tar EuroGames 2015 vid den 5 – 9 augusti. En idrotts, kulur och politisk festival som räknar med 5000 anmälda deltagare och 250 000 besökare.

I Söderhamn har festivalen redan fått mediauppmärksamhet lokalt för årets festival som hålls den 28-31 maj. Majs Keller har uppmärksammats i Hela Hälsingland med informationen om att Elisabeth Ohlson Wallin, Nino Ramsby, Drillpojken (Martin Redhe Nord), Buck Angel och inte minst Guldbaggevinnande Saga Becker kommer till festivalen.

I Oslo har man nyligen presenterat årets tema som blir ”kön” och hoppas att alla deltagande grupper och individer kommer att bidra till uttolkningen av kön. Festivalen hålls den 19 – 25 juni.

Måndag den 3 mars är det 100 dagar kvar till att West Pride, som festivalen i Göteborg nu ser ut att slutgiltigt heta. Redan i lördags stängdes anmälan för programpunkter under festivalen och nu läggs slutspurten in för de som vill ha tält i Regnbågsparken som även i år hamnar i Bältespännarparken intill Avenyn. West Pride hålls den 10 – 14 juni.

Sápmi Pride hålls även i år men denna gång på den norska sidan av Sápmi. I Karasjok där norska Sametinget ligger kommer olika samiska artister uppträda och staden kommer flagga med regnbågsflaggor. Den 28 – 31 maj genomförs festivalen med parad den 30 maj.

I QX GayMap listar vi Pridefestivaler världen över och uppdaterar löpande så snart tid för festivaler offentliggörs.