.

Hur ser samhället på intergenerationella relationer och vad finns det för normer och föreställningar om sådana relationer? Detta diskuterades under programpunkten ”It gets bitter” i dag.
– När det gäller de här frågorna är det lite som elefanten i rummet, säger Gisela Janis, RFSL Ungdoms ordförande, som deltog i samtalet.
– Ja, det råder beröringsskräck kring de här frågorna, vilket innebär att det skapas föreställningar och att sanningar förvrids. Frågorna riskerar också att kapas av fascister, säger sexologen Suzann Larsdotter som också deltog i samtalet.

Är det extra vanligt med relationer där det är stor åldersskillnad i hbtq-sfären?
– Nej, inte utifrån min erfarenhet. Däremot är det oftast äldre män som kontaktar, antingen yngre män eller yngre kvinnor, säger Larsdotter.

Är det ett problem?
– Det behöver det inte alls vara, men det kan till exempel vara svårt för den yngre att dra gränser och det kan bli fel i maktbalansen. Många yngre vittnar också om att de blir påhoppade och kontaktade på sociala medier och dejtingforum. Ibland blir de också erbjudna ersättning. Sådana fall stöter både jag och Gisela ofta på i våra jobb.

Varför pratades det om äckliga gubbar under samtalet men inte äckliga gummor?
– Det finns ju också, när jag var yngre kontaktades jag av gammflator och de tävlade om vem som kunde få mig på fall först, säger Janis.
– Samtidigt ska man också komma ihåg att inte nedvärdera äldres sexualitet eller tycka att den är äcklig, säger Larsdotter.

Det samtalades också om hur det känns när man är ett par där det är stor åldersskillnad och folk på stan tror att man är barn och förälder. Författaren Anna-Maria Sörberg och QX förlagschef Jon Voss närvarade också i samtalet.

Suzann Larsdotter och Gisela Janis