– Vi är inte längre en liten aktivistfestival utan en stor folkfest. För första gången har vi en Pride Park och Pride house flyttar till en fräsch lokal mitt i centrala Malmö, säger Filip Filipek, festivalgeneral över Regnbågsfestivalen.
Regnbågsfestivalen har vuxit sig stor under de senaste åren. För två år sedan deltog 1 500 i paraden, i fjol deltog 4 800 och i år räknar man med att 8 000 kommer att fira kärleken i paraden. Arrangörerna har satsat på sponsorer och marknadsföring vilket har givit resultat, i år kommer även stadsbussarna i Malmö att köra med regnbågsflaggan i topp.
Regnbågsfestivalen är Sveriges sydligaste Pridefestival med ett starkt fokus på Politik, alla riksdagspartier utom SD kommer att ha programpunkter, dessutom kommer Fi att vara representerade.
– Sverigedemokraternas värdegrund skiljer sig så pass mycket från oss så vi har valt att inte sträcka ut handen till dem.

Er Pride park kommer att vara i Folkets park i Malmö, berätta mer!
– Det kommer att finnas en stor scen och hela parken kommer att smyckas ut totalt. Vi kommer att bygga en tältpark precis som i Stockholm. Inget är inhägnat utan allt är öppet och gratis, det kommer även att finnas uteservering i parken från Moriska Paviljongen.
Jag hörde något om en tjejfest, vad är det?
– Det är en fest med fullt fokus på kvinnliga DJ:s och artister, en säker plats för alla hbtq-tjejer. Det är en nattklubb i princip där artister uppträder live på scen. Det är på fredagen den 7 augusti.
Några av artisterna som kommer till Regnbågsfestivalen är Rebecca Eriksson, Babsan och Timoteij, det kommer även bli allsång och orientalisk underhållning.
– Vi har även en turkisk magdansare som vi flyger in från Turkiet, han är väldigt normbrytande i sitt hemland. Många av våra artister är väldigt politiska i sina texter och uttryck.

Årets Pride house flyttar till Scandic Triangeln där debatter, seminarier, workshops och drop-in-vigslar kommer att finnas. Det är även fokus på sport och kärlek där Anton Hysén kommer att tala.
Vilket är ditt starkaste minne från Regnbågsfestivalen genom åren?
– Det är nog mitt första minne, och det var en paraddag för säkert 10 år sedan, jag blev helt överrumplad över att det fanns en Pride i Malmö, det var en ren slump att jag hittade den. Jag tänkte ungefär: Men hålla, där borde jag också vara, varför har jag missat detta, men nu är jag festivalgeneral för alltihop.
Regnbågsfestivalen äger rum efter de flesta andra Pridefestivaler i Sverige, hur gör ni för att det inte ska kännas passé för besökarna?
– Vi försöker hålla oss edgy och nischade, speciellt med det politiska. Det är inte bara fest utan vi tar upp det obekväma också, lite så som Malmöandan är.

Paraden kommer att avgå från Stortorget i Malmö vid 12:00, sedan följer en sträcka på runt 3,5 kilometer genom staden, det hela avslutas i Folkets park där det bland annat blir dragshow. Regnbågsfestivalen arrangeras av RFSL-Malmö.
Direkt efter Malmö tar sedan Köpenhamn Pride vid i det som nu är på väg att formas till en tradition där de två städerna firar Pride i anslutning till varandra.