Det är Pridepremiär i helgen. Eller snarare, det pågår en Pridepremiär sedan i måndags.
Det är Kalmar som nu, säkerligen inspirerade av ”ärkefienden” Växjö, tagit tag i regnbågsflaggandet och vill visa att det inte bara är kronobergare som lockas till en fest för mångfalden.
I ett kulturtungt program har fotoutställningar visats och flera kyrkliga evenemang har genomförts. På lördag är det så dags för parad genom stan. Med start redan klockan 09 kan man värma upp med Friskis och Svettis och sedan är det samling i Kalmarsundsparken vid klockan 14.00.
På Larmtorgets scen blir det efter paraden ett brett program där bland annat den officiella Pridelåten framförs.
Festivalen avslutas så i kulturens tecken med Ömheten av Jonas Gardell på Kalmar Teater följt av ett teatercafé!

Även i Karlstad är det Pride nu i veckan. Även här har stor del av aktiviteterna placerats på muséer – Värmlands museum har t.ex under lördagen öppet hus och självklart har konstnären och Värmlandssonen Lars Lerins Sandgrund satsat under festivalveckan med specialpris för de som säger ”VärmlandPride” i kassan och under lördagen kan de som fixat hindersprövning gifta sig bland Lerins konstverk!
Lördagens Prideparad får en smygstart med brunch mellan 12-15 på Värmlands museum och när brunchen är över är det så samling på Gubbholmen för paraden. Paraden går till Museiparken där det blir en parkfest med Henrik Torehammar, Diamond Dogs, regionrådet Stina Höök (m), Clude, stand-up med Shanthi Rydwall-Menon och 80-tals rock med Turbotits innan avslutningstalet hålls och en regnbågsmässa tar vid i Norrstrandskyrkan.
Värmland Pride avslutas med hela fyra fester: dels på UNO för de yngre med kalas till 23 och för de över 18 är det nattklubb på Pitchers Tryckeriet till 02 medan de lite äldre ändå, 21 och uppåt, festar på antingen Koriander eller Nöjesfabriken.