Under den av FN proklamerade dagen för mänskliga rättigheter, den 10 december, tog kommunfullmäktige i Östersund beslutet att staden skall ansvara för att Regnbågsflaggan hissas när det är Pride i stan.
– Det är ett viktigt symbolvärde för det öppna samhället. I tider som dessa när de här rättigheterna tas för givna hos oss men inskränks i vårt närområde så måste vi som tror på det öppna samhällets kraft aldrig tvivla på att stå upp för det, säger Joel Nordkvist (M) som skrivit motionen som antogs.

Nordkvist berättar för QX att han i torsdagens debatt fick starkt stöd från centerns Thomas Andersson. Efter en principiell debatt om kommunens ”flaggpolicy” valde till slyt även socialdemokraterna att ställa sig bakom förslaget om att hitta Regnbågsflaggan.
Nordkvist har tidigare i höst motionerat i Regionfullmäktige och fått även Jämtland Härjedalen att besluta sig för att hissa Regnbågsflaggan när ett Pridevenemang arrangeras i någon av kommunerna i regionen. I Jämtland Härjedalen har ännu så länge Pride förutom i Östersund även arrangerats i Åre (Winter Pride) och i Hede (Härjedalen Pride). Regionen skall nu se över vilka flaggstänger som skall användas. Hittills har det varit svenska flaggan, samiska flaggan och EU-flaggan som hissats.