Det härligaste med sommaren är faktiskt inte ett glas rosé på en uteservering. Nej det är alla underbara Pridefestivaler. Göteborgs kärleksfulla vecka startade med stadens officiella flaggceremoni på Gustaf Adolfs torg. Samtidigt som regnbågsflaggan hissas uppträder flatfavoriten Mariette Hansson.
Det råder inga tvivel på att West Pride satsar stort i år med sin tionde årsdag i ära. Fokus kommer att ligga på frågor om könsidentitet. De bjuder på fler programpunkter än någonsin förut och nya spännande samarbeten med bland annat UR. Som alltid på West Pride är det helt gratis. Med festivalbandet, som du plockar upp i Nordstan eller på plats i Regnbågsparken, får du också tillgång till flera rabatter.
– I år blir det mycket fest och många bra programpunkter. Det är ett stort och framförallt brett utbud där vi lyfter upp könsidentitet och hur man pratar om det. Vi kommer att satsa mer än tidigare på West Pride Ung inne i Regnbågsparken. Det är viktigt att uppmärksamma HBTQ-rörelsen för dem och skapa mötesplatser. De unga måste få ta större plats i samtalet. Vi kan inte bara prata om våra rättigheter i skolan, säger Emma Percival, pressansvarig.
För alla yngre HBTQ-personer blir det inte bli en lugn stund med andra ord. Det kommer finnas ett tält där alla som anser sig vara ungdom kan hänga, samtala, skapa sitt eget t-shirttryck, se på film eller prova på att dragworkshopa med Mötesplats Simone.
– Där får man testa hur det är att ”draga”, både att vara dragking och dragqueen. Det handlar om att få möjlighet att testa på och lära sig om hur det fungerar. Det är inte bara väldigt kul utan också ett bra sätt att utmana normer. Man får upp ögonen för vad som är möjligt och man utmanar sig själv.
På fredagen den 10 juni arrangeras också en fest för alla Pride-sugna ungdomar. ”The hang up” hålls på Frilagret och är helt alkohol- och drogfri.
Nytt för i år är även ett samarbete med UR. Tillsammans kommer de att hålla tre spännande filmvisningar.
– Vi är väldigt stolta över samarbetet med West Pride där vi kommer visa tre filmer som behöver lyftas fram. Mänskliga rättigheter är viktiga för UR och vi vill att det ska gå att hitta bra dokumentärfilmer om hur det är att leva som hbtq-person idag. Filmerna släpps också under sommaren på urplay.se, säger Anna Birgersson Dahlberg som är chef på UR International.
Dokumentärerna som kommer visas är bland annat Gayby Baby, där barn berättar om hur det är att leva med två mammor eller två pappor. Det blir även Sverigepremiär för filmen Intersexion som lyfter fram intersexualism.

För dem som inte längre kan kalla sig för ungdomar finns det också ett fullspäckat festivalschema. I Regnbågskvarteret som ligger vid Götaplatsen kan vi gotta oss i Pridekultur. Här hålls filmvisningar, debatter och seminarier. I Stadsbiblioteket kan alla konstälskare titta på en samling av hbtq-konst av foto, måleri och textil.
Invigningen av regnbågsparken på onsdagen är ett måste för alla på Västkusten. Tiffany Kronlöf kommer vara på plats och hetta upp parken. Senare på invigningskvällen bjuder hon också på en konsert. Samma gäller för det ryska bandet Helium Bass. Med deras musik belyser de svårigheterna för hbtq-personer i Ryssland. Efter invigningen kan de som vill klä av sig till något bekvämare och festa loss i sina underkläder på Underwear Party på Hakets Källare.
På torsdagen fortsätter musikfesten i parken med uppträdanden från popbandet Magnettes och artisten Beri, som varit förband till Angel Haze och turnerat med Syster Sol.
En annan artist som gjort sig värd att inta den stora scenen är läppstift-rockande Moto Boy. På fredagen bjuder han på en konsert som inte får missas.
Under lördagen hålls seminariet ”Mamma, jag är inte en flicka, jag är en pojke! Vad gör vi nu?” på Världskultur-museet. Där kommer det att samtalas om hur det är att vara liten och trans, i kampen mot normer och okunskap.
Senare på kvällen är det dags för Melodifestivals-favoriten Wiktoria att uppträda vars låt Save Me blev en stor hit efter årets Mellofinal.
Ingen Pridefestival är komplett utan en Regnbågsparad och på söndagen är det dags. Det blir en 2,2 kilometer lång färgexplosion som avgår klockan 15.00 från Götaplatsen. Den fortsätter ner mot Kungsportsplatsen, Brunnsparken och avslutas i Regnbågsparken som ligger i Bältesspännarparken. Där bjuds det på en avslutningsfest med traditionsenlig Queer Allsång, kändisgäster och en och annan spännande överraskning.