Smaka på sockervadd med vänsterpartister

Hans, vad kan vi förvänta oss av ”Sockervadd med Hans och Hanna”?
Jag tror det blir ett både avslappnat och intressant samtal om hbtq-frågor. Vi kommer prata om de bakslag och framgångar vi sett i olika delar av världen för hbtq-frågorna. Jag kommer prata om de coola hbtq-aktivister jag fått träffa det senast året i bland annat Mocambique och Vitryssland – och hur Sverige kan stötta dem i deras kamp för förändring. Dessutom kan man få sockervadd medan man lyssnar.

Vilka hbtq-frågor är viktigast att arbeta med just nu?
– Den nya tillfälliga asyllagen innebär att man tydligt minskar möjligheterna för hbtq-flyktingar att kunna få asyl i Sverige. Än fler hbtq-flyktingar kommer avvisas och då vet vi att redan idag så avvisas hbtq-personer till bland annat Nigeria, Iran och Somalia. Detta är det största politiska bakslaget för hbtq-frågorna i Sverige på många år och det känns väldigt viktigt att nu ta fighten för hbtq-personers rätt till asyl.
– Det finns också väldigt mycket kvar att göra när det gäller transpersoners rättigheter. Hatbrotten mot transpersoner och den psykiska ohälsan är enorma utmaningar. Sveriges omoderna könstillhörighetslag från 70-talet skapar stora problem för många transpersoner. Här ligger Sverige efter – länder som Malta, Argentina och Irland har kommit längre. Sist skulle jag säga bemötandet i välfärden. Det finns väldigt mycket kvar att göra för att alla hbtq-personer ska känna att man möts med kunskap och respekt i sjukvården, på äldreboendet eller i skolan.

Hur arbetar Vänsterpartiet med dessa?
– Vänsterpartiets roll har ofta varit att gå före. De andra partierna brukar först rösta ner våra förslag, men efter några år inse att vi hade rätt. Vi har därför till exempel ägnat mycket tid till att utveckla vår politik när det gäller transpersoners rättigheter och lagt nya skarpa förslag i riksdagen om bland annat att avskaffa alla krav och villkor vid ändringar av juridiskt kön och att Sverige inför könsneutrala personnummer. När det gäller asylfrågorna har vi tydligt motsatt oss den nya lagstiftningen. Vi samarbetar aktivt med organisationer och rörelser utanför riksdagen för att skapa opinion för hbtq-personers rättigheter. Dessutom gav vi förra året vårt Jörn Svensson-pris till Newcomers, RFSL:s nätverk för hbtq-flyktingar, både för att stötta dem och uppmärksamma frågorna. Vårt hbtq-nätverk, Hbtq-Vänstern spelar också en viktig roll i arbetet med att utveckla partiets hbtq-politik och vara en mötes plats för vänsterpartister som arbetar med hbtq-frågorna.

Och, varför just sockervadd?
– Pride är både politik och fest. Då känn det schysst att både kunna bjuda på både radikal hbtq-politik och rosa sockervadd.