Bra restauranger får ni finna på egen hand. Är man ett fan av snabbmat rekommenderar jag två saker: Dels den finare 7Eleven-varianten Deli de Luca som finns över hela Oslo. De har svin-goda calzones, sallader, Paninis och vraps för en helt rimlig slant. Dels thaistället Ricebowl (Youngs gate 4) i city, där rätterna ligger närmare 100-lappen än 200-lappen!
Andra pengasparartips är smarta Europass som lanseras för att de utländska gästerna ska ha råd med Oslo. För 720 NOK får man biljetter till två stora EuroPride-festerna, ett 72-timmars Oslo-pass som funkar på alla kommunala färdmedel, inträden till museum och bad och en massa andra rabatter. Kan vara värt att checka in.
Från och till flygplatsen tar man Flytoget som går var tionde minut, har fritt wifi och kostar 170 NOK enkel till Oslo C.

EuroPride i Oslo har likt Stockholm Pride två viktiga datum. Fredagen den 20 juni invigs EuroPride med att Oslos Pridehouse där debatter, seminarier och diskussioner äger rum öppnar. Det finns på Litteraturhuset (Wergelandsveien 29). Den 25 juni öppnar PridePark på Rådhusplassen framför det ikoniska Rådhuset. Fri entre´med massa utställare och scener. Dessutom är priserna de bästa i området om du vill dricka och äta. Så Prideparkshäng är ett måste!
EuroPride-schemat var inte helt spikat vid denna tidnings pressläggning men det hittar ni på europride2014.com.
Paraden utgår från avslappnade stadsdelen Grönland kl 13 under lördagen och går genom centrala Oslo. Den har betydligt mindre partyfloats än den stockholmska paraden och förra året deltog 12 500 personer i paraden. Men det är en kul parad och stämningen är fin. Missa inte de norska björnarnas vagn, de brukar hitta på roligheter!
Oslo är vackert, det vattennära läget och det berömda operahuset i vit carraramarmor som ser ut att resa sig ur vattnet, är godis för ögonen. Så ett besök på Operan är ett måste, man kan knalla upp på taket och få fin utsikt över den norska huvudstaden.

Andra turistmåsten är Vigeland Skulpturpark med mer än 200 skulpturer av Gustav Vigeland. Öppet hela året och dygnet runt, och en smått magisk miljö. Och medan vi är på konstområdet, Nasjonalmuseet har en av fyra versioner av Skriet (de andra har lika besöksvärda Munchmuseet i Oslo, och en amerikansk miljardär vid namn Leon Black).
Är man sugen på ett fantastiskt hotell med grymt läge så rekommenderar jag The Thief, ett supersnyggt boutiquehotell i bostads- och restaurangmeckat Aker Brygge ute på Tjuvholmen. Vattenläget är fenomenalt och frukosten går inte av för hackor. Men om man vill bo billigare rekommenderar jag airbnb.com. Eller varför inte testa Skeive dagers samarbetspartner ebab.com, ett community där gays världen över hyr ut sina bostäder eller rum. Kolla upp!

Let's do Gay

Men kom igen nu. Let´s go gay.
Oslo slår nämligen svenska städer på fingrarna alla gånger om. Här finns barer som har öppet hela veckan, och det finns ett flertal. Känn på den, Stockholm!
So, ladies first: Ja, So (Arbeidergata 2) är namnet på flatbaren nummer ett i Oslo. Snygg och populär bar som har öppet 18-03 onsdag till lördag. Olika dj:s på fredagar och lördagar och allmänt häng de andra dagarna. En stor och självklar favorit för flatcrowden.
Ett glass (Karl Johans gate 33) är förfestbaren dit folk går till innan man går vidare till Elsker eller London. Ett lite snyggare ställe, men med avslappnad attityd. Missa inte deras gudomliga Mojito Mugge, en tillbringare att splitta på innan festkvällen börjar!
Elsker (Kristian IV:s gate 9) är favoritbaren med stort dansgolv som spelar huvudsakligen Eurovision & schlager, men även hits, allt beroende på DJ. De har aldrig inträde och är ett givet stopp under en helkväll i Oslo.
London Pub & Club är ett poppis ställe som funnits sedan 1979(!). Alla HBT-are vet vad London är och året om har de öppet 15.00-03.30! Pubbig miljö och extremt opretentiöst. I källaren äldre publik med biljardbord och ölsoffhäng. På övre planet mer modernt dansgolv och lite yngre publik. Baren Brighton ska också vara nice, men den hann jag aldrig besöka.
Club Hercules (Storgata 41)är Oslos gaysauna och består av fyra våningar i ett hus med bastu, jacuzzi, bås och sånt. Öppet 15-08 på fredag och lördag, och 15-02 söndag till torsdag. Den är överraskande fräsch och bra, och det lär vara bra drag under EuroPride.
SLM Oslo (Rådhusgata 28) finns också. Det är betydligt mindre men har en intim och rätt skön stämning.
I maj öppnade dessutom Score, en ny månadsklubb på Ballroom i centrala Oslo. Klubben har som mål att bli störst i stan och ha en internationell och lite sexigare atmosfär. Arrangörerna har jobbat i Miami och haft hand om stora fester under Skeive dager tidigare.
– Om ni kommer ihåg klubben Babylon från Queer as Folk, så vill vi ha Score, säger arrangörerna.

Pridefester då?
Torsdagen den 26 juni har norska gaysajten Gaysir sin stora sommerfest. Inträde 100 NOK på LaWo (Universitetsgata 26). Kul fest med roliga människor, och en av de första att kicka igång partyhelgen. Fredagen är det stor tjejfest på Rockefeller Music Hall (Torggata 16). Gångavstånd från Pride Park och 1800 brudar som vill festa!
En stor avslutningsfest hålls också på stora Rockefeller Music Hall lördagen den 28 juni. Galet mycket folk, massa olika dansgolv och hur mycket snygga människor som helst. Ett måste! Jag hade grymt kul under min natt i detta enorma danspalats, speciellt på Mathias Holmgrens schlagergolv. Han dj:ar i år igen.
Samma kväll är det dessutom Mega Bear Party på Ballroom (Nedre Vollgate 11).
Pub Diplomaten (Fridtjof Nansens Plass 8) är ett reativt nytt gayställe med uteservering, bar och stort dansgolv. Öppet to, fr & lö och flator som festar med bögar som festar med t:n och drugor. Och alla deras vänner.
Missa heller inte två fantastiska gayföreteelser som firar tio under EuroPride: Underbara Oslo Fagottkör, en homokör som har två shower per år, sommartid och till jul, och alltid poppis. De blandar Grieg med Gaga, Britney med Bee Gees och resultatet är alltid lika bedårande. I år firar de tio år med showen ”10 years of Happy”. Tio fyller även superdrugorna Queentastic som vi känner igen från den norska schlagerscenen. De firar med showen Queentastic presents Absolutely Fabulous, en dragshow med klass som har premiär på festpalatset Latter den 26 juni.
There you have it. Så efter midsommar fortsätter festen i Oslo. Det är bare att La det Swinge!


Let's do Gay
Se fler bilder i QX juni och läs om personen bakom årets EurPride låt!