– och en guide till Rio

Lufthansa satsar stort på årets fotbolls-VM och hela åtta av flygflottans plan byter inför VM-starten namn på den bekanta loggan till ”Fanhansa”. Allt för att visa sitt stöd för fansen som ska ta sig till Rio och de andra brasilianska städerna för fotbollens viktigaste turnering.

Här är min story från Rio.

”När vi kommer till Rio är det morgon och dimmigt. Duggregnet stilar över de böljande kåkstäderna som tittar upp här och var längs flygbussrutten.
Incheckad på hotellet ser jag ut över Copacabana, den berömda stranden som alltid sett ut att bada i sol, men som nu ner lite visen ut i det rådande regnet.

Men trots vädret ger vi oss ut på en utflykt. Första stopp är en fruktmarknad. Allt är färskt, doftar gott och lite stökigt.

Stopp två var berömda trappan Lapa av konstnären Saldron. Det utspelas nåt skådespel där skådisar med överdrivet minspel i slowmotion rusar nerför trappan. Inte min grej alls, men kul att se.

Dag ett avslutas med ett besök på köttrestaurangen Porcao. Vilket visar sig vara ett måste. Här plockar man tillbehör från ett dignande buffébord och så kommer servitörerna ut till borden med spett direkt från grillen. Allt med olika sorters kött. Så mört och så gott. Bara besöket här gör resan till Rio värd.

Dag 2 innebär två riktiga höjdare i dubbs bemärkelse: Sockertoppen och Kristusstaytyn (Corcovado). Sockertoppen är ett toppigt berg precis i centrala Guanabarabukten. Till toppen tar man sig på linbanor och dessa är kända från James Bond-rullen Moonraker då ”Hajen” försöker bita av linorna. Först tar man sig med en linbana till ett berg och sen en ny till nästa. På det sista berget är utsikten över Rio de Janerio magiskt vacker och jag kan inte sluta ta bilder. Åt alla riktningar ser staden och stranden så vackra ut.

Vyn från Sockertoppen...
...och här med.

På själva sockertoppen finns också en tät bambuskog där det lever små apor. Jag hade turen att fånga en av de små på bild.

Sockertoppsapa.

Kristusstatyn tar vi bil till. Längs svindlande vägar når vi hallvägs upp på berget innan minibussar tar oss vidare till toppen.
För en som är höjdrätt killar det rejält i benen och jag vill INTE gå fram till den utbyggda kanten på platån framför statyn och titta ut över staden igen. Men det är enormt mäktigt att vara här. Jag slås av storheten att stå vid foten av det här ikoniska byggnadsverket.

Kaxig i Rio.

Dagen avslutas på mysig men extremt stökig marknad. Jag är helt matt efteråt och har inte handlat någonting. Kvällen avslutas i gayvänliga Ipanena, ett lite bohemiskt kvarter med många bra restauranger och barer.

Klockan 22.30 tar jag en taxi till flygplatsen. De blev en snabbis i Rio men jag känner att jag hann det jag ville.”

Copa- Copacabanana!

Bra att veta:

Buss: Superbilligt och går snabbt. Men håll i dig och lita inte på att busschauffören upplyser dig om var bussen stannar.

Taxi: Billigt och tryggt. Men ta de gula bilarna.

Shopping: Handlade ingenting förutom en flaska prom. Spriten kostar typ 100 kr flaksan på en mataffär.

Drick: Vatten på flaska och Caipirinha! Fantastiskt gott, fantastiskt starkt. Man blir full på två.

Är det farligt? Nja. Sunt förnuft tar dig långt och enligt en ny undersökning är det farligare i Washington DC än i Rio. Det är ju bara att man inte skyltar med värdesaker, inte är ute på folktomma gator sent och inte drar iväg till en favela nattetid.