Jag var i Visby under den rosédoftande politikerveckan och gjorde en modevisning. Då lovade jag en väninna att komma tillbaka när pulsen lagt sig, när mörkret sänkt sig och hösten kommit.
Sagt och gjort. Jag och maken packade våra weekendväskor och tog bussen till Bromma. Att resa med båt till Gotland är prisvärt och trevligt men tar ca 3 h. Att unna sig en flygbiljett kändes som rätt lösning när det var under en helg som vi skulle besöka denna rosornas stad. Har du tid är det perfekt att bara åka ut till flygplatsen och sätta dig. Ta en stand by. Så här års är flygen halvtomma och du kan komma riktigt billigt undan.

Visby airport - smidigaste vägen

Vi landar enligt tabell 30 minuter senare och det är enkelt och extremt lättillgängligt att ta sig den lilla biten in till stan med taxi. Vi betalade 165kr.
Clarion Wisby Hotell, beläget i hjärtat av stan, ett stenkast från Almedalen blev ett perfekt val.

Visby airport - smidigaste vägen

Hotellet har varsamt renoverats och är idag ett stort hotell med alla bekvämligheter. Ett Härligt dubbelrum med generöst badrum, härligt mjuka sängar och vacker utsikt mot havet. I källaren finns ett spa för den som är sugen på att plaska runt i poolen eller bara koppla av i morgonrock. Givetvis kan du köpa lyxiga behandlingar och ta ett glas vin. I den trevliga loungen var det premiär för en ny afterwork, stimmigt, välbesökt och väldigt gemytligt. Sköna hits blandas med mer jazzbetonade slingor. Baren besöks av hotellgäster men också en härlig mix av Visbybor. Perfekt start på weekenden att känna av stämning och ta ett glas bubbel i baren, hotellet bjuder även på en välsmakande charkbuffé.

Italienaren

Vi möter upp Lisa Strannesten, stylist och modebloggare. Lisas man Mats Henningsson driver med Johan Källstrand den fantastiska restaurangen Italienaren, trevliga Josbaren och nattklubben Vinäger. Alla tre ställen kända för sin höga klass på mat och service.
Fredagkvällen startas med fördrink på den Libanesiska restaurangen Beyrouth. Supermysig liten krog med fantastiska ostrullar, snygg service som flörtar på ett härligt sätt. Bubblorna stiger i glaset och stämningen höjs. Beläget på S:t Hansgatan 15 har du shoppingstråk och ett pärlband av restauranger bokstavlig talat runt knuten.
Vi fortsätter till den klassiska franska bistron Bolaget. Bolaget huserar i lokaler på Stortorget och som namnet antyder har det tidigare varit systembolag. Lokalen är sedan länge välfylld och vi hamnar vid ett litet hörnbord i den extremt trevliga och gemytliga matsalen. Ostronen är av modell större, generösa och har en bra balans av sälta och hav. Servicen är förstklassig, vinet perfekt tempererat och min Boeuf Bourguignon smeker gommen. Köttet faller isär och jag inser att jag sitter med ett fånigt leende på läpparna. Det är så bra. Mätta och belåtna traskar vi med välfyllda magar hem till en inbjudande säng.

Lördagen startar vi i matsalen med en klassisk frukostbuffé, gott och fräscht. Strandpromenaden är ett klassiskt stråk i Visby och den är minst lika vacker på hösten. Passa på att se bitar av Ringmuren eller den vackra Botaniska Trädgården. Vi käkar lunch på det lilla haket Bakfickan, beläget på den södra delen av Stortorget. Stekt strömming med potatismos. Snabb service, sagolik mat och en kall lättöl är precis vad 2 turister som oss vill ha. Det ljumna egenbakade brödet och de syrade lingonen ackompanjerar fiskens sälta och sprödhet. Moset känns smörigt och fluffigt.

Akantus

Vi satsar på vintage shopping och struntar i de större kedjorna som finns i överallt. Jag har sett ett par klassiska ljusstakar i fönstret på butiken Akantus. En supercharmig butik som blandar nytt och gammalt, konsthantverk och mer kommersiella varor. Mina ljusstakar som jag såg i skylten kvällen innan är tyvärr redan borta men jag gillar verkligen butiken. På Gallerian H10 hittar vi vår väninna Lisa som står och har Vintageloppis med några andra lokala förmågor. Här kan du fynda nya ACNE-jeans för 300 kronor. Krimskrams blandas med Lisas fina designerplagg. Missa inte inredningsbutiken Gad, internationellt känd. Se även de grymma köksprylarna hos Bertholtson & Holm.

Wisby Hotels spa

Efter en shopping är det dags för spat på hotellet. Det är lugnt och stilla. Här somnar vi bägge med en god bok på magen. En extremt härlig oas. Kvällen är fortfarande ung och vi börjar med en fördrink på Bolaget. Jag ska nämligen köpa bestick. Den innerliga, fantastiska, mysiga kvinnan Eva vars man Johan också jobbar och deläger restauranger driver en butik i anslutning till restaurangen. Överskottet går till ett flickhem i Indien. De franska lantbesticken jag så ofta sett i olika inredningstidningar kan här beställas till ett fantastiskt pris.

Surfers

Bubblorna stiger återigen och det ska ätas middag på den märkliga men schyssta asiatkrogen Surfers. Det är en spännande interiör om jag ska vara snäll. Surfbar med sliten look som serverar asiatkäk. Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig. Vi blir inte klokare av menyn men låter den proffsiga servisen guida oss genom kvällen. Att slappna av och luta sig tillbaka blev ett vinnande koncept. In kommer ett gäng härliga smårätter som med fördel delas och äts med pinnar och händer. Räkbollarna i en perfekt syrad sojabaserad sås och rättikasalladen blir mina favoriter. Kompetent och urtrevlig service.

Hero

Kvällen avslutas på hotellets egen backficka och restaurang Kitchen & Table. Samma koncept som på många Clarionhotell. Här rundar vi av vår vistelse och traskar med trötta och nöjda steg till rummet. Frukostbuffén avnjuts innan det är dags att ta en taxi till flyget. Vi beställer inget i förväg utan får stand-by biljetter. Planet är halvfullt trots att det är söndag och en populär tid på dagen. Jag kan verkligen rekommendera att åka till Gotland och Visby på hösten. En magisk ö som förtrollat människor i 1000 år. Jag kan förstår varför.

Wisby Hotell har specialerbjudande under Pride.
495kr för del i dubbelrum.

Frukostbuffé. Pridebar alla dagar. 12-16 November 2014
0498-257500

Restauranger:
Beyrouth, S:t Hansgatan 15
Bolaget, Stortorget
Backfickan, Stortorget
Surfers, Södra kyrkogatan 1

Butik:
Bolaget inredning, i samma lokal som restaurangen, bakom delen Vinbaren.
Akantus, S:t Hansplats