Hans Knutagård har intervjuat män som våldtagits av män och skriver om sina resultat i en mastersuppsats i socialt arbete vid Lunds Universitet.
– Hur kommer det sig att du forskat kring män som våldtagit män?
– När jag tidigare skrivit om våld mot homosexuella män så har det kommit fram att våldtäkter är en del av det, till exempel när ungdomar utsätts för hedersvåld. Men ingen har lyft fram våldtagna mäns situation i Sverige tidigare.
– Du har intervjuat män som våldtagits och beskriver att de inte hade ord för vad det utsatts för, att de inte visste hur de skulle förklara det.
– Ja, dels ser samhället män som förövare, inte som utsatta. Dels går det manliga konceptet ut på att försvara sig. Män vet inte hur de ska uppträda om de blir offer. För som man förväntas du kunna säga nej och slå tillbaka, inte bli passiv om du utsätts för en attack.
– Men hur förklarar du att de killar som blivit våldtagna inte har ord för vad de varit med om?
– Man kan jämföra med ADHD. Förr sågs de bara som värstingar och störiga ungar. Då kunde de inte söka eller få vård. Men om det finns ett ord för något så kan man göra något åt det också! Det är likadant här. Men säger man “våldtäkt mot män” så skrattar många bara.

I sin forskning visar Hans Knutagård hur männen han intervjuat först förnedrats genom våldtäkten, ofta genom anala samlag. Sedan kan det ta lång tid för dem att alls inse vad de varit med om. “Begreppet våldtäkt och insikten om den kommer först senare”, skriver Knutagård. Och om männen då vågar polisanmäla våldtäkten är risken stor för att de inte blir tagna på allvar, menar han.
– Om det dessutom gått för den som blivit våldtagen kan det tas som intäkt av polisen för att man själv varit med på det som hände. För inte en enda handbok i sexologi nämner att en man kan få utlösning även om han blir våldtagen och inte är med på det alls.

– Männen som våldtagits av män vänder aggressivitet mot sig själv efteråt, skriver du. De flesta är bögar, men många förnekar sin homosexualitet efter våldtäkten, de kan till och med börja med bögknackning. Det är våldsamt och obehagligt och de reagerar väldigt kraftigt.
– Ja, offren var destruktiva mot sig själva eller andra. De sökte heller inte hjälp, och om de gjorde det så fick de inte hjälp. Som kvinna kan du höra av dig till kvinnojourer och det finns massor att läsa om våldtäkt, men inte för män som våldtagits.

Hans Knutagård tror att tystnaden och okunskapen om män som offer för våldtäkt utförd av andra män gör att många aldrig får stöd därför att vården inte förstår vad de kan ha varit med om.
– Anorexia, unga killar som skadar sig själva, som skär sig, som har sex utan kondom gång på gång och får HIV… hur många av dem får frågan om de blivit våldtagna? Den frågan ställs inte till män. Och jag tror faktiskt inte att Sverige är moget för den här diskussionen än.
– Du säger att män enbart ses som förövare av våldtäkt, men inte som utsatta för det. Är det en kritik av bilden av manlig hegemoni som samhällsföreteelse du levererar?
– Ja, eftersom den bilden har blivit så dominerande. Den har blivit en del av svenskheten så att man inte kan se att mannen även kan vara offer. Men en våldtäkt är en våldtäkt.
– Hur vill du att dina slutsatser ska användas? Vad kan göras för att öka medvetandet kring mäns våldtäkter av män?
– Det finns ett embryo till det. Södersjukhuset i Stockholm och Centrum för sexuell hälsa i Malmö har börjat ta upp det. Men jag vill att socialministern ska säga att män kan våldtas och att de ska behandlas på lika villkor i vården.
– Du skriver också om att du själv påverkades av att arbeta med de här frågorna.
– Ja. Jag gick in i det här helt förutsättningslöst, men jag tog det väldigt personligt och reagerade kraftigt.


[image id="95076"]
Ladda ner rapporten om manlig våldtäkt