Den inflytelserike evangelistiske amerikanske ledaren Doug Coe och hans organisation The Fellowship utpekas för att ligga bakom det antihomosexuella lagförslag som nu behandlas i Ugandas parlament. På hemsidan Truthwinsout.org, påpekas att Coe kallar Ugandas president Yoweri Museveni sin ”nyckelperson” i Afrika.
The Fellowship definieras en politiskt och ekonomiskt stark lobbyorganisation för en bokstavstrogen tolkning av Bibeln nära kopplad till den mer officiella antihomosexuella rörelsen Traditional Values Coalition.
I våras besökte en grupp amerikanska evangelister Uganda och fanns med bland annat då en grupp påstått omvända homosexuella vid en konferens ”avslöjade” att hbt-rörelsen i Uganda och andra länder i Afrika arbetat med att ”rekrytera” ungdomar till homosexualitet bland annat genom att sprida pornografi. Dessa påståenden fick stor uppmärksamhet i ugandisk media.
Vid konferensen deltog bland annat Scott Lively, som skyller Förintelsen på homosexuella, Don Schmierer från amerikanska ”före detta homosexuellas” organisation Exodus, och Caleb Lee Brundidge som arbetar som ”reoriterings-coach”. Budskapet från konferensen blev att ”syndfulla” homosexuella kan välja att förändra sig.
Truthwindsout.org kopplar besöket till det lagförslag som nyligen lades fram av parlamentsledamoten David Bahati från landets största parti National Resistanse Movement.
Redan idag är homosexualitet olagligt i Uganda, men lagstiftningen är formulerad på ett mer tolkningsbart sätt och talar om ”carnal knowledge”, rakt översatt till ”köttslig kunskap”. I det lagförslag som nu lagts fram, och som observatörer oroar sig för kan komma att antas, skärps skrivningarna och homosexualitet nämns vid namn. I lagförslaget skall böter och mångåriga fängelsestraff utdömas för den som hjälper homosexuella och homosexuella själva skall kunna dömas till livstids fängelse. Om man samtidigt är hiv-positiv, eller haft sex med någon under 18 år, skärps straffet till dödsstraff.
Mot bakgrund av den svenska kyrkodebatten om att öppna äktenskapet för par av samma kön är det intressant att notera att det i förslaget skal ge upp till sju års fängelse att driva en homosexuell bordell, men livstid att viga ett par av samma kön.
Truthwinsout.org uppger att The Fellowship och andra antihomosexuella grupper i USA under en lång tid sett just Uganda som ett land att experimentera med för att införa ”kristen teokrati”. Bland annat, säger man på sajten, har en lyckosam kampanj förts mot hiv-information med annat budskap än avhållsamhet liksom motstånd mot kondomer.

truthwinsout.org

Sammanfattning av lagförslaget:
I Bahatis förslag skall den som penetrerar en persons, av samma kön, anus eller mun med sin penis eller med ett objekt eller rör vid någon med syfte att utföra en homosexuell akt, skall dömas till livstids fängelse.
Dödsstraff skall utdömas vid försvårande homosexuella omständigheter. Dessa är om den homosexuella akten utförts mot en person under 18 år, om den homosexuelle förövaren är hiv-positiv, förälder eller vårdnadshavare, har maktbefogenhet över offret, om offret är handikappat eller om förövaren är en återfallsförbrytare och slutligen om förövaren använt droger för att förbryta sig mot offret.
Alla som anklagas för att vara förövare skall tvångstestas för hiv.
Fängelsestraff på upp till sju år skall även kunna utdömas om någon hjälper, uppviglar, rådgör eller sörjer för att homosexuella akter kan utföras. Även att lura någon genom att ge tillåtelse till samkönat sex är straffbart. I lagförbuden ingår även att tvinga andra till sexuellt umgänge, bordell men också att upplåta en lägenhet eller annan plats där homosexuella kontakter kan utföras.
Medan drivandet av en homosexuell bordell kan ge upp till sju års fängelse är det livstids fängelse som döms ut för den som genomför en äktenskapsakt med två personer av samma kön. Att uppmana eller propagera för homosexualitet, liksom sponsra sådan verksamhet eller upplåta plats eller på något sätt bistå kan ge såväl böter som upp till sju års fängelse. Om brottet utförs av en affärsverksamhet eller förening skall den verksamheten upplösas och ägaren eller ordföranden dömas till upp till sju års fängelse.

Lagförslaget i sin helhet somPDF