På Qruiser hade tolvåringen uppgett att han var mycket äldre men sagt att han var under 15 när han träffat männen. En av gärningsmännen är en 54-åring som kallade sig bland annat brandman. Han hade oralsex med tolvåringen. 54-åringen hotade att han skulle döda honom om han berättade för någon om vad som hade skett. Mannen dömdes till fängelse i två år och fyra månader för våldtäkt mot barn och olaga hot.
Även en 48-årig man från Bromma fälldes för våldtäkt. 48-åringen hade oralsex plus fullbordade ett oskyddat analt samlag med pojken. 48-årigen hotade även han att döda den 12-åriga pojken om han skvallrade om det som hade skett. Sedan skickade han enligt domen ett mess på Qruiser där han skrev ”Hej! jag trodde att du hade försvunnit från Qx, det vore kul att höra ifrån dig och få veta hur du mår och om vi kan ses igen, jag vill fortfarande ha dig som Pv om du vill”. 48-åringen dömdes till fängelse i tre år för våldtäkt mot barn och olaga hot.
Den tredje mannen dömd för våldtäkt är en 39-årig man från Kungsholmen. Polisen hittade även ett stort antal barnpornografiska bilder i 39-åringens dator. Han döms till fängelse i två år och två månader.
De tre männen ska även betala 259.000 kronor i skadestånd till pojken. Alla tre männen nekar till vad som har hänt men tingsrätten bedömer att tolvåringen är mycket trovärdig. Allt avslöjades när pojken fick ett psyksikt sammanbrott och hamnade på en BUP-klinik. Han hade även lämnat en lapp i sin säng där han skrev att ”brandmannen” hade hotat att han skulle döda honom, utifall något skulle hända.

Fem frågor till QX Förlagschef Jon Voss:

– Vad tycker ni om att det finns minderåriga på Qruiser?
– Vi har naturligtvis alltid vetat att det finns minderåriga medlemmar eftersom minderåriga också är aktiva på Internet. Vi vet också att det finns unga medlemmar som riskerar att råka illa ut eftersom det finns vuxna som utnyttjar unga som mår dåligt, de som är äventyrliga och även de som beter sig självdestruktivt. Tidigare har vi haft en åldersgräns på 13 år med motivet att uppmuntra de yngsta att vara ärliga med sin ålder och även för att kunna ha bättre koll på de allra yngsta. Vi har numera höjt och satt 15 år som gräns i Sverige, samma som lagen satt som ”lovlighetsålder”. Detta gör inte att vi är naiva nog att tro att de yngsta därmed inte blir medlemmar. Vi ser det som verklighet som vi skall hantera, men jag har ingen direkt åsikt om det.

– Vad gör ni för att skydda dem?
– Vår abuse- och supportgrupp prioriterar de yngre medlemmarna. Efter att vi infört en högre åldersgräns så avslutas medlemskonton som startats av någon visar sig vara under 15 år, så snart vi får kunskap om detta. När det gäller problem där unga är inblandade, så är det frustrerande att det enda vi idag kan göra är att avsluta medlemssidor. Vi saknar en möjlighet att sända de yngre vidare till någon verksamhet/organisation som har både barn- och hbt-kompetens. Detta hoppas vi kan komma en lösning på snarast. När det gäller äldre som agerar på ett sätt som är skadligt för de unga så gäller att dessa personer, då vi får kunskap om detta, spärras från vår sajt. Och handlar det om allvarliga brott så gör vi polisanmälan.

Vad kan ni göra om folk ljuger om sin ålder?
– Om unga uppger en högre ålder så skapar det såklart problem. Vi har ingen möjlighet att kontrollera om det man uppger när man startar en sida på Qruiser i verkligheten stämmer. Den gräns vi satte vid 15 år har naturligtvis ökat antalet av de yngsta som uppger högre ålder för att kunna starta ett konto. Det innebär att vi fått ett nytt problem som är svårt för oss att förhindra. Men om vi får veta att en medlems sida innehas av en person under 15 år så avslutas kontot.

Hur samarbetar ni med polisen?
– Vi hjälper polisen med information de begär ut när det gäller allvarlig brottslighet som t.ex i det här fallet. Om vi själva stöter på allvarlig brottslighet så gör vi själva polisanmälningar.

Vad kände ni till om just detta fall?
– Jag menar att vi inte skall ge information om enskilda annat än till polisen.

Finns det ytterligare Qruiser kan göra, t.ex kontrollera personnummer?
– Vi prioriterar idag alltid de yngsta när de gör anmälningar och när problem där de är inblandade uppstår. Alla under 18 år får speciella råd av oss som vi tycker är bra. Som medlem kan man även ställa in vilka som får se ens sida, där finns en möjlighet även för yngre att sätta åldersgränser, något man kan göra även när det gäller kön liksom att begränsa till enbart vänner. Internet har med sin möjlighet till anonymitet stora fördelar, inte minst för hbt-personer, men det innebär samtidigt att vi inte har samma möjlighet som t.ex föräldrar eller skolan att ha mer direkt koll. Om privata samtal sker mellan två person skall vi inte övervaka detta. Förutom att det är praktiskt omöjligt så skulle det vara ett mycket grovt intrång i den personliga integriteten.
Efter sådana här händelser där unga utsätts för övergrepp efter att kontakt bland annat tagits via Qruiser är det klart att vi blir frustrerade och att det kan kännas som ett misslyckande. I de diskussioner som uppstår tas ofta detta med personnummer upp. Det kan låta som en klok lösning, men även personnummer kan förfalskas enkelt och det vore fullständigt omöjligt att kontrollera att rätt personnummer uppges utan att vi i så fall även får passbild och kontrollerar mot personregister. Det vore också det ett helt oacceptabelt ingrepp i den personliga integriteten. En annan fråga som ofta dyker upp är att vi skall höja åldersgränsen för medlemskap till 18 år, med motivet att vi tillåter medlemmar att ladda upp sexuellt material. Vi tror då att ett än större problem med unga som ”ljuger” om sin ålder uppstår. Vad vi tyvärr även ser är att även om någon kontakt tagits via Qruiser så fortsätter konversationen sedan ofta via MSN, där man känner sig mindre övervakade. Problemet vi talar om finns tyvärr på hela Internet.
Det vi kan göra och det vi skall göra är att fortsätta prioritera de yngsta, se över de råd vi ger och fortsatt uppmuntra unga att anmäla om de blir närmade på ett sätt de upplever negativt. Tyvärr finns på Internet, inkluderat Qruiser, samma goda som dåliga beteenden som i verkliga livet.

Qruisers goda råd till dig som är under 18 år:
På Qruiser har du en massa möjligheter att träffa kompisar, besöka andras hemsidor och flörta. Vi välkomnar självklart även dig som är ung och kanske för första gången kommer i kontakt med homosexuella, bisexuella eller transpersoner. Vi hoppas att du skall träffa en massa nya kompisar!

Internet ger en mängd möjligheter, men det finns även problem med oärliga människor, och vi vill att du tänker på dessa råd.

• Du skall aldrig lämna ut ditt fullständiga namn, din adress eller ditt telefonnummer till någon du inte känner.

• Vuxna kan låtsas att de är unga för att få kontakt. Om du tycker något verkar konstigt, eller blir utsatt för sexuella närmanden av en vuxen, kontakta oss (se Info -> Kontakta oss i huvudmenyn) eller skicka ett mejl till [email protected].

• Om du planerar att träffa någon du haft kontakt med över internet – gå helst inte dit ensam. Ta med en kompis. Se åtminstone till att ni träffas där andra finns, på ett café eller på allmän plats.

• Det är olagligt i Sverige och Danmark för en person som fyllt 15 år att ha sex med någon som är under 15 år. Vi ber dig att meddela oss direkt om någon som fyllt 15 år tar sexuell kontakt med någon som är under 15 år. I Norge, Finland och Tyskland gäller 16 år.

Vill du prata med någon över telefon om att vara bög, flata, bisexuell eller transperson, så kan du ringa Linje 59 på telefon 020 – 59 59 00. Du kan ringa måndag till onsdag 19-22 och du får prata med andra ungdomar.