– Det finns många fördomar i samhället, i skolor, bland läkare, politiker, kyrkor och även bland andra frivilligorganisationer. Det är svårt för oss att gå ut och informera om hbt-frågor. I skolor finns ingen sexualundervisning alls, berättar Aleksander Polyan.

Aleksander arbetar med hbt-sajtenwww.gay.by som får stöd från Forum Syd. Sajten är en webbaserad mötesplats för hbt-personer och ett forum för diskussion och påverkansfrågor kring hbt-personers rättigheter. Genom webbplatsen hoppas man kunna öka informationen och kontaktmöjligheterna för hbt-personer. Ungefär 500 personer om dagen besöker sajten.
– Gay.by ger också råd och juridiskt stöd när hbt-personer blir diskriminerade eller trakasserade, säger Alexander.
Han berättar om ett pågående fall i staden Grodno i Vitryssland:
– Under 2009 greps två män i ett badhus av den enda anledningen att de gick nära varandra. De sattes i fängelse i två dagar för ”störande av ordning”. Gay.by har stött dessa män juridiskt. En släpptes men den andra ska ställas inför rätta i början av 2010. Den anklagade mannen har, genom stöd av vår advokat, lämnat in ett klagomål mot militären och polisen för att de har trakasserat honom och förnekat honom hans rättigheter.


Alexander Poylan är 24 år, bor i Vitrysslands huvudstad Minsk och är en av få öppet homosexuella i landet.

Öppen diskriminering mot homosexuella
Alexander har varit öppen i ett år och har mött många fördomar.
– På gatan har folk hotat mig och kallat mig bög. Vid olika möten blir vissa väldigt aggressiva och uttrycker öppet sitt missnöje mot homosexuella.
Få vågar vara öppna med sin sexuella identitet. Diskrimineringen i landet är vitt utbredd och många är rädda för att förlora vänner och att släktingar ska vända dem ryggen. De som jobbar med utbildning i någon form blir avskedade från sina jobb om de är öppna med sin status.
– De finns starka stereotyper från forna Sovjetunionen som talar om hur en riktig man ska vara, den bilden är väldigt svår att förändra, säger Alexander.

Forum Syds stöd till organisationer i Vitryssland
På grund av det politiska förtrycket och svårigheterna för människor att engagera sig är det extra viktigt att stödja organisationer i Vitryssland.
– Forum Syd är vår enda riktiga givare och deras stöd har gett oss hopp, viktig uppmuntran och möjlighet att förverkliga vårt arbete med webbplatsen, säger Aleksander Polyan.
Ge ditt stöd till Vitryssland!

Forum Syd behöver stöd för att fortsätta arbetet i Vitryssland för demokrati, organisationsfrihet och rättigheter. Målet är 1 000 av QX-läsare ska bidra med 100 kronor var. Forum Syd har 90-konto, 90 01 44-7. Läs mer om Forum Syds arbete på www.forumsyd.org

Fakta HBT Vitryssland
Det är inte olagligt att vara homosexuell, bisexuell eller transsexuell i Vitryssland. Men i ett land där varje avvikelse från statens normer möts med misstänksamhet, motstånd och även ibland frihetsberövande så är varje dag en kamp för dessa rättigheter. År 1994 statuerades den nuvarande konstitutionen där artikel 22 säger att en av Vitrysslands fundamentala principer är att alla medborgare åtnjuter likhet inför lagen, vilket medförde att homosexualitet legaliserades. Lagen ger däremot inget särskilt skydd i fall av diskriminering baserade på sexuell läggning.

Fakta Forum Syd
Forum Syd är en demokrati- och rättighetsorganisation inom biståndet. I samarbete med 200 svenska medlemsorganisationer och tusentals organisationer och nätverk världen över arbetar man för att minska fattigdomen och öka demokratin. I Vitryssland har man arbetat sedan 1998. Forum Syd har kontor i Afrika, Asien, Europa och Latinamerika. Huvudkontoret ligger i Stockholm. Organisationen stödjer också andra organisationers projekt och förmedlar bidrag från Sida. Varje år pågår ungefär 400 projekt världen över som har fått stöd genom Forum Syd.