När imamen Abdulla Hakim Quick höll en föreläsning på King’s College London i februari protesterade brittiska hbt-aktivister mot imamens uttalanden om judar och homosexuella. Imamen var redan 2003 i blåsväder på Nya Zeeland då han i programmet Voice of IslamTriangle Television uttalat sin syn på homosexualitet. När utsändningen av hans uttalanden anmäldes till landets motsvarighet till Granskningsnämnden för radio och TV, så citeras han med att uttala att aids orsakats av homosexuellas ”smutsiga beteenden”, att homosexuella dör i aids och att ”de vill dra oss alla med dem”. Han uttalade att Islams syn på homosexualitet är ”döden” och att homosexuella är ”sjuka” och ”inte naturliga”. Slutligen citeras han i det underlag till beslut som togs av granskningsnämnden med att säga att ”Muslimer måste ta ställning (mot homosexuella) och det räcker inte med att använda okvädningsord”.
RFSL, som tidigare reagerat på att bland andra Reggae-artister som skrivit hattexter mot homosexuella uppträtt i Sverige, är nu upprörda över att imamen kommer till Unga Muslimers ungdomskonferens i Stockholm i april.
– RFSL är förfärade över att organisationen Sveriges unga muslimer valt att bjuda in en person som på ett ännu värre sätt än Åke Green använder religion som en ursäkt för att sprida hat, säger förbundsordföranden Sören Juvas.
RFSL uppmanar Sveriges unga muslimer att ”tänka över sin människosyn” efter att man valt att inte ställa in Abdulla Hakim Quicks föreläsning trots kunskap om hans syn på homosexuella.
– Abdulla Hakim Quick ska tala på temat ”Sikta högt – framtiden är din”, men det är alltså enligt honom en framtid där man ska döda homosexuella och det är självklart oacceptabelt, säger Sören Juvas.