Sveriges första öppet lesbiska partiledare! Grattis!
– Tack! Jag är väldigt glad över att ha fått förtroendet att bli partiledare och det är naturligtvis ett extra plus att dessutom vara den första öppet homosexuella partiledaren.

– Vad sysslar du med förutom politiken?
– Just nu inte så mycket, faktiskt. Politiken tar upp mycket av min tid. Jag och min flickvän har försökt hinna gifta oss i ett par år utan framgång, men vårt nyårslöfte är att vi ska göra slag i saken i år.

– Piratpartiet har stadigt låga opinionssiffror sedan EU-valet – vad tror du det beror på?
– Vi har inte lyckats överbrygga glappet mellan teknik och människor. Vi har ibland grottat ner oss för mycket i tekniska detaljer och glömt bort att förmedla de stora principerna. Det spelar ingen roll vilken färg FRA:s kablar har. Det som spelar roll är att det alltid är fel att slentrianövervaka helt vanliga medborgare som inte misstänks för några brott. Vi måste helt enkelt bli tydligare.

– Hur kommer du profilera partiet nu?
– Jag vill föra in mer hjärta i piratpolitiken. Eller, det finns redan massor av hjärta, men vi måste börja visa det. Våra frågor bottnar ofta i teknik, men till syvende och sist handlar det faktiskt om människor av kött och blod. Man talar ofta om välstånd i form av pengar och det är naturligtvis viktigt. Men jag skulle vilja att man också började prata mer om integritets-, kultur- och kunskapsvälstånd. Jag kommer att arbeta hårt för att få människor att förstå att Piratpartiets frågor påverkar deras liv mer än de kanske tror.

– Piratpartiet ser ut att ha ett större stöd i hbt-kretsar än bland allmänheten. Vad tror du det beror på?
– Piratpartiet pratar mycket om hur viktigt det är med integritet och privatliv. Även om det är lättare att vara öppen hbt-person i dag än för några år sedan, så tror jag att vi hbt-personer har lättare att förstå vikten av att få ha sitt privatliv ifred. I dag går större delen av våra mejl genom FRA:s filter. Det betyder att vi inte ens får ha vår mest privata kommunikation för oss själva. Samtidigt vet vi att FRA till skillnad från andra får samla information om människors sexuella läggning och dessutom sälja den informationen vidare till andra länder. Med tanke på att Sverige skickar tillbaka hbt-personer till länder där deras liv är i fara på grund av deras läggning, så är det extremt allvarligt.

– Vilket är målet nu för dig som Piratpartiets ordförande?
– Jag vill att vi hittar sätt att förmedla partiets politik på ett sätt som berör människor. Piratpartiet arbetar med frågor som påverkar i princip varje del av människors vardag, men jag tror inte att vi lyckats nå ut med det. Det ska vi göra nu.

Även Feministiskt Initaitiv, som likt Miljöpartiet har två talespersoner har öppet lesbiska Stina Sundberg som delar partiledarskapet med Gudrun Schyman sedan 2007.