För att uppmärksamma RFSL och RFSL Ungdoms sex fokusfrågor deltog en rad företrädare vid Almedalsveckan och gav goda tips till partiledarna.
Endast Jimmi Åkesson (SD) lämnades därhän
– Att vi har ett homofobt, transfobt och rasistiskt parti i riksdagen ökar kraven på att de andra partierna arbetar gemensamt för att minska deras påverkan och driva en antirasistisk hbt-politik framåt, förklarade Emelie Mire Åsell, förbundsordförande för RFSL Ungdom.
De sex frågor förbunden fokuserar på är transpersoners situation och då bland annat att steriliseringskravet för könskorrigerande ingrepp och byte av juridiskt kön. I samband med årets Stockholm Pride lyfts just denna fråga extra kraftfullt genom invigningstalaren Thomas Beatie som bland annat kommer med sina tre barn som han fött.
Asylpolitiken lyfts genom krav på att Migrationsverket och migrationsdomstolar skall följa lagen. Förbunden kräver en handlingsplan mot hatbrott och de kräver en prioritering av de mest utsatta grupperna när det gäller hiv-prevention.
HBT-kompetens för ungdomsverksamheter, specifikt skolor och ungdomsmottagningar är det sjätte området som förbunden prioriterar.
– Direkt efter valet till riksdagen i höstas stod det klart att valresultatet skulle kräva blocköverskridande överenskommelser mellan allianspartierna och de rödgröna om viktiga hbt-politiska reformer skulle kunna genomföras, eftersom det starkt hbt-fientliga partiet Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen. Vår uppmaning till sådana överenskommelser kvarstår, eftersom inga reformer ännu genomförts, kommenterar Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL efter att man avslutat sin vecka i Visby.