I Helle Thorning-Schmidts regeringsförklaring tas hbt-frågor upp i ett eget kapitel. Totalt listas fem punkter och den första på dagordningen blir att avskaffa förbudet för den danska statskyrkan, Folkekirken, att gifta par av samma kön.
Danmark har kvar systemet med en statskyrka där det är regeringen som har på sitt bord att hantera den här typen av frågeställningar.
Till dans media förklarar också nye kyrkoministern Manu Sareen (Radikale) att detta är en fråga han kommer förverkliga. Dessutom, vilket skapar stora rubriker i Kristeligt Dagblad, diskuteras förändringar där andra trosriktningar skall ges en status som mer liknar Folkekirkens och man vill göra den lutherska statskyrkan mer självständig i förhållande till staten.
Motståndet från de mer konservativa krafterna inom Folkekirken kommer dock blir stort och i Kristeligt Dagblad säger prästen Henrik Højlund att den nya regeringen ”skämtar” med folkekirken.
I regeringsdeklarationen tas även arbetet med en könsneutral äktenskapslagstiftning upp. Här markeras dock att man nu startar arbetet så vi får se om den blir Danmark eller Finland som först följer övriga Norden. Regeringe lyfter även hatbrotten och man tar upp medmammor som nu skall likställas fäder till barn som kommit till genom insemination.
Även transsexuellas situation lyfts i regeringsdeklarationen. Här lyfts dels frågan om en reformering av reglerna för könskorrigerande behandling liksom att se över om man kan avskaffa kravet på kirurgiska ingrepp för att ändar det juridiska könet.
I LGBT-Danmarks kommentar noteras att det ”uppenbarligen inte kunnat uppnås enighet” kring att införa en könsneutral äktenskapslag. Samtidigt som organisationen välkomnar att förbud mot en kyrklig vigsel för homopar tas bort lovar man pressa på för en övergripande könsneutral äktenskapslag.
Det LGBT-Danmark saknar är att könsidentitet inte tas upp när det gäller grundlagsskydd och man ”hoppas” att regeringens utlovade stärkta satsning på förebyggande hälsoarbete även skall omfatta sexuella överförbara sjukdomar. I kommentaren på LGBT-Danmarks hemsida andas optimism och framförallt en förhoppning om ett bättre samarbete.
På det internationella området nämner den danska regeringsdeklarationen inte explicit hbt-frågor. Inte heller asyl-politiken tar upp denna aspekt men LGBT-Danmark välkomnar att Dansk Flygtinghjælp, där organisationen är medlemmar, ges en högre status i asylhanteringen.


Läs även:
Dansk homoprofil ny kulturminister