Valet i Polen har slutligen omkullkastat bilden av ett homofobt land. Det liberala hbt-vänliga partiet Ruch Palikota rönte stora framgångar genom att gå från noll till10% av rösterna och parlamentet får nu en öppen transperson och en öppet homosexuell man.
Anna Grodzka valdes in som representant för Krakow och är ordförande i den polska transorganisationen Trans-Fuzja. Hon blir med valet i helgen den andre europeiska transpersonen som sitter i ett parlament. Först ut var Vladimir Luxuria som satt i Italienska parlamentet för de reformerade kommunisterna.

Robert Biedroń

Från Gdynia kommer Robert Biedroń att sitta för Ruch Palikota. Så sent som för ett år sedan arresterades han i samband med en protest mot nynazister och han är styrelsemedlem i polska Campaign Against Homophobia. Hans politiska resa började i det socialdemokratiska partiet och det efterföljande hbt-vänliga Demokratiska vänsterförbundet.

Xavier Bettel

Även i Luxemburg har en öppet homosexuell politiker rönt framgångar. Xavier Bettel som tidigare var vice borgmästare representerande det liberala partiet fick vid helgens val fler personkryss än den sittande borgmästaren Paul Helminger och blir därmed den tredje öppet homosexuelle borgmästaren i en europeisk huvudstad. Xavier Bettel tillträder posten den 1 januari 2012. Sedan tidigare är Bertrand Delanoë borgmästare i Paris och Klaus Wowereit i Berlin.