Allt fler smittas av hiv i Sverige. Fler än en om dagen. Totalt lever 5300 personer med infektionen i landet. Men det är för tyst i hiv-frågan.

Det menar Peter Englund som tillsammans med sin dragshowgrupp Diamond Dogs ordnar den tredje World Aids Day-galan nu på internationella aidsdagen den 1 december på Kolingsborg i Stockholm.

Babben Larsson, Annikafiore och Babsan är några av dem som står på scen under torsdagskvällen.

– Jag har frågat runt bland vänner och bekanta och alla ställer upp gratis. Det blir varierande uppträdanden med alltifrån disco till information. Diamond Dogs gör en show och jag håller samman kvällen som konferencier, säger Peter Englund

Vari bottnar ditt engagemang?
– Eftersom jag rört mig i gayvärlden så pass länge så känner jag många som lever med hiv, och andra som gått bort i aids.

Är det någon särskild person du ägnar en extra tanke?
– Ja, men det är det fortfarande för jobbigt att prata om. Men något jag tänker på den 1 december är när vi uppträdde i Kungsträdgården 2003 i samband med världsaidsdagen. Det var mörkt, kallt och 25 personer i publiken. Ska det vara såhär? tänkte jag, och undrade hur vi bättre kunde nå ut med informationen.

Förra året gick WAD-galans överskott på 50 000 kronor till Christina Ralsgårds skola för hiv-positiva barn. I år går pengar till en stiftelse för att anordna nästa års gala.

– Och därifrån kommer vi även att dela ut pengar till personer och organisationer som arbetar med hiv-frågor.

Hur jobbar du i med hiv-frågan resten av året?
– Genom mitt jobb träffar jag många unga, som tror att det inte finns några risker längre, att det finns mediciner och botemedel som gör det riskfritt att inte skydda sig. Men så är det ju inte. Då blir jag något av en skolfröken.



Även i andra delar av landet uppmärksammas aidsdagen. I Malmö sätter RFSL Regnbågsteatern upp pjäsen ”Gunilla” av den kubanske författaren Miguel Angel Fraga, om en transpersons kamp mot HIV.

I Göteborg blir det politisk debatt liksom ljuständning på Järntorget och på kvällen har Bee Bar specialarrangeamng. I Helsingborg meditativ ljusgudstjänst och i Borås ljuständning och evenemang på Magasinet. I Stockholm pågår en rad aktiviteter på Kulturhuset och det blir traditionellt konsert i Engelbrektskyrkan som Noaks Ark arrangerar.

I dessa städer blir det arrangemang under Världsaidsdagen: