Karolinska Universitetssjukhuset kom lagom till julhelgen med en julklapp till lesbiska par som söker hjälp med assisterad befruktning.
Sjukhuset meddelar att paret självt nu kan bestämma vem som skall bli mamma till barn nummer två. Tidigare har regeln varit att endast den som redan blivit mor får fortsatt hjälp med assisterad befruktning.
– Jag är otroligt glad över detta beslut. Det är en enorm förbättring för många kvinnor i Stockholm. Det är mycket glädjande att vi nu också kan visa att det lönar sig att överklaga myndighetsbeslut – men naturligtvis hade jag hellre önskat att denna policy inte hade funnits från början, säger Kerstin Axelsson som överklagade efter att hon fått nej då hon ville bära hennes och hennes sambos andra barn.
Överklagan genomfördes av juristen Kerstin Burman för RFSLs räkning.
– Som tillämpande instans har landstingen och dess vårdinrättningar ett ansvar för att se till att de i hälso- och sjukvården inte gör osakliga skillnader på individer utifrån exempelvis sexuell läggning. Det är glädjande att Karolinska nu har tagit det ansvaret, när politikerna ännu inte har löst frågan, säger Kerstin Burman.
Beslutet innebär även en framgång för RFSL Stockholms kampanj ”Låt båda bära barn” där föreningen uppvaktat landstingspolitiker för att få igenom en förändring.
– Naturligtvis hoppas vi nu att också andra landsting ska se över sina regler. Det är inte rimligt att enskilda personer ska behöva processa sig till förändringar på det här sättet som Kerstin Axelsson nu har gjort, säger Richard Svahn, ordförande i Stockholmsavdelningen som även får uppbackning av förbundets ordförande Ulrika Westerlund.
– Om andra landsting inte följer Stockholms goda exempel så kommer vi också framöver att ha möjlighet att bistå personer i andra landsting med liknande överklaganden, säger hon i ett pressmeddelande från RFSL.