Samtidigt som den ungerska Pride-rörelsen för andar året fått problem med att få tillstånd att genomföra sin parad, diskuteras en ny censurlag i det ungerska parlamentet.
Högerextrema Jobbik vill följa Sankt Petersburgs exempel och förbjuda positiva beskrivningar av det partiet kallar ”stört sexuellt beteende”. Ett begrepp som enligt RFSLs pressmeddelande idag definieras förklaras med ”i synnerhet sexuella relationer mellan personer av samma kön”. Partiet, som är stödparti till regerande kristdemokratiska Fidesz och parlamentets tredje största parti, vill även förbjuda offentliga möten som ”propagerar” för ”sexuella störningar”.
– Det är särskilt oroväckande att detta nu händer i ett land som tills för några år sedan ansågs förhållandevis liberalt och som exempelvis erbjuder samkönade par möjligheten att ingå partnerskap, säger RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund i ett pressmeddelande idag.
RFSL kräver nu att Sverige agerar för att protestera mot hur olika censurlagar sprids i Europa.
– Sverige måste protestera när förslag av den här sorten, som kränker grundläggande mänskliga rättigheter, framförs i ett annat EU-land. Skulle förslagen genomföras strider detta såväl mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter som EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna, menar Ulrika Westerlund.