När QX 200e nummer firades på tisdagskvällen startade en insamling med QX och RFSL som avsändare. Pengar samlas in för att ge stöd till kampanjen mot den nya censurlag i Sankt Petersburg som kriminaliserar information om homo- och bisexualitet liksom transidentiteter riktad till ungdomar.
– Hbt-rörelsen i St Petersburg är beroende av ekonomiskt stöd utifrån för att kunna fortsätta jobba, säger RFSLs Förbundsordförande Ulrika Westerlund. Organisationen Coming Out som vi vill stötta med den här insamlingen jobbar strategiskt och använder sig av det ryska rättssystemet för att på sikt försöka förändra lagen. Om detta inte går kommer de att fortsätta till Europadomstolen. De insamlade pengarna ska gå till att betala för bland annat juridisk rådgivning och kampanjer.
Vid smygläsningen för QX 200e nummer på Hamburger Börs på tisdagskvällen samlades en grundplåt in dels i bössor och dels via SMS. På QX finns nu annons som länkar till informationen om hur man kan bidra till insamlingen.
– Det hot mot yttrande-, tryck- och mötesfrihet som den nya ryska lagen innebär väcker starka känslor, säger QX Förlagschef Jon Voss. Sankt Petersburg är en av våra grannstäder. En stad med en rik kulturtradition som gör denna typ av lag ännu mer absurd. Nu är det hög tid att inte bara bli upprörd när hbt-personers självklara rättigheter hotas och inskränks, utan att också agera och visa aktivt stöd. Att ge bidrag i en insamlingsbössa eller via SMS är en enkel men avgörande åtgärd för att stötta Coming Outs arbete.
En av de bilder Magnus Ragnvid tagit på Anton Hysén till QX 200e nummer auktioneras nu ut via Tradera. Hysén har själv signerat bilden vilket gör den helt unik. Intäkterna från auktionen går till QX och RFSLs insamling.
– Jag har själv lagt första budet, men förutsätter att nivån höjs rejält från nu, säger Jon Voss.

Mer information om hur du SMSar för att stödja insamlingen

Länk till Tradera-auktionen