Den 27 juni skulle en man med ursprung i Kosovo utvisas från Sverige, trots att han hade utsatts för mordförsök och hade förskjutits från sin familj i Kosovo på grund av sin sexuella läggning.

Ett trettiotal personer samlades vid Migrationsverkets förvar i Kållered, i Göteborg, morgonen den 27 juni. De ville stoppa tvångsutvisningen och därför ställde de sig framför Migrationsverkets transport, en slags minibuss, som användes till deportationen. Polisen bad dem att flytta på sig, men nio av dem vägrade och därför omhändertog polisen dem.
– Jag uppfattade i och för sig inte att de beordrade mig att flytta på mig, men det spelar ingen roll, för jag hade stått kvar ändå. Jag såg det som min plikt, säger Moa Zapata, som var en av de som greps i samband med händelsen.

Hon berättar att gripandet inte gick korrekt till och att polisen var onödigt våldsam.
– Det begicks många felaktigheter när de grep oss, men det riktiga brottet var att utvisa mannen. Det gör ont i mig bara jag tänker på det och jag känner fortfarande hans ångest.

Moa Zapata tycker att mannen borde fått vård, eftersom han diagnostiserats med posttraumatisk stress i Sverige och eftersom han har vårdats på en psykiatrisk avdelning tidigare. Bara några dagar innan utvisningen ”friskförklarade” läkarna honom.
– Det är märkligt att de som ska utvisas ofta friskförklaras bara några dagar innan utvisningen, säger hon.

Mannen utvisades till Kosovo, men är nu på flykt från landet igen.
– Vi önskar att vi hade en värld utan gränser och att alla var lika mycket värda. Att EU fick Nobels fredspris är ju ett skämt! Det är mycket som sker i det tysta.

På tisdag i nästa vecka meddelas domen mot de nio personerna som försökte stoppa utvisningen.
– Åklagaren sa att det vi gjort är ädelt, men att det inte gör någon skillnad. Vi får antagligen böter, men folk har hört av sig och sagt att de hjälper oss att betala dem. Och i går hade vi ett stort stöd och ett femtiotal personer manifesterade utanför tingsrätten. Alla fick inte ens plats på åhörarplats. Jag vill framhålla att vi är mycket stolta för det vi gjort och jag skulle gjort om det här alla gånger, säger Moa Zapata.