De döms allihop till dagsböter. Moa Zapata är en av de som dömdes. Hon blir skyldig att betala 40 dagsböter med ett totalbelopp på 2 500 kronor.
– Jag är den som kommer att få betala minst. Men 2 500 kronor är mycket pengar för mig, säger hon.

Det var den 27 juni i år som nio personer ställde sig framför det transportmedel som användes i samband med utvisningen av en homosexuell man. Personerna ville protestera mot att en man som blivit förskjuten av sin familj hemma i Kosovo och dödshotad på grund av sin sexuella läggning skulle utvisas.

Aktionen slutade med att de nio personerna blev gripna av polisen. Och mannen med ursprung i Kosovo utvisades trots allt.

Ingen är dock förvånad över domen. När rättegången hölls i förra veckan sa åklagaren att deras handling var ädel, men att det inte gjorde att de kunde undslippa straff.
– Fast egentligen är det ju inte vi som har begått ett brott. Det har de som utvisar honom gjort. Om någon ska betala, så är det dem, säger Moa Zapata.

Böterna ska de hjälpas åt att betala och det finns också ett konto, där allmänheten och anhöriga kan ge ett bidrag.

Moa Zapata berättar att de i framtiden, trots den här domen, inte kommer att låta sig stoppas om de är med om något liknande.
– Om någon ber oss om hjälp, kommer vi också att hjälpa. Det är fortfarande värt att försöka och här i Göteborg sker det massdeportationer med jämna mellanrum. Kanske försöker vi att stoppa nästa. Vi önskar att vi hade en värld utan gränser och att alla var lika mycket värda.

”Vår plikt att hindra tvångsutvisningen”