Det första Mariam Armisen säger till mig när jag frågar om hon vill vara dagens person är att Burkina Faso inte är det värsta afrikanska landet att vara hbtq-person i.

Ändock har hennes organisation inte fått något erkännande av myndigheterna.
– Normalt sett tar det två månader innan man får svar. Det har nu gått ett och ett halvt år.

Men eftersom det nyligen var val i landet, ville Mariam inte ringa och fråga varför inget hänt.
– Om vi skulle göra det, hade politikerna kunnat starta krig mot oss och använda homosexualitet som en valfråga. Vissa partier gör det, när de inte har något annat att komma med.

Hur är det att leva i Burkina Faso som hbtq-person?
– Det finns ingen lag mot homosexualitet, som i andra afrikanska länder. Men att vara kvinna är tufft i Afrika. Att dessutom vara lesbisk är ännu tuffare. Det är dubbel diskriminering.

I många afrikanska länder kan polisen arrestera dig om du är hbtq-person eller ”utför homosexuella handlingar”. Men i Burkina Faso finns inte den risken, enligt Mariam. Där står polisen på medborgarens sida.
– En kompis till en i min organisation blev misshandlad för att någon upptäckte att han var medlem i ”homosexuella grupper” på Facebook. När polisen meddelades kom de genast till platsen och hjälpte han som blivit misshandlad. Hade det varit i något annat afrikanskt land hade han istället kunnat gripas.

Varför en organisation för lesbiska och ungdomar?
– Många afrikaner säger att ungdomar kan ta skada av homosexualitet och bli som oss. Men som ung behöver man stöd. Man försöker finna sin identitet och lista ut sin sexualitet. Det finns organisationer som arbetar med hiv-prevention för män som har sex med män. Men var är de som arbetar för kvinnorna?

Din organisation ger också ut en tidning. Varför är det viktigt?
– De afrikanska medierna hänger ut homosexuella och framställer dem alltid på ett negativt sett. Vi vill lyfta fram bra, duktiga och kreativa personer.

Hur är det för dig att leva i Burkina Faso?
– Om man bemöter folk med respekt, så brukar de bemöta dig på samma sätt. Vanligtvis. Fast det är inte alltid de accepterar min livsstil. Men vad folk säger bryr jag mig inte om och mina föräldrar har jag inte så nära kontakt med. Jag måste leva mitt liv.

Vad driver dig?
– Att varje individ ska få vara sig själv och få sträva efter sin vision.

Här ligger Burkina Faso

ILGA om Burkina Faso



Länk till Qayn Center