QX.se GayMap Qruiser.com Shop
ADON
Känslan..? Skööön!
Fag For Real
Små tillskott
Tompalicious
Trumps stjärna
General
Piercing
En hivdivas bekän…
Smittfri men fortsatt tufft fö…
Maria Hansson Nie…
HBTQ är mer än bara H och B...
En bögjävels betr…
Uppföljning, del 1 ”När DN mör…
jonvoss
Mångfald är regnbågens budskap
DJ KATJA GUSTAFSS…
Firar 10 år
SEXPERTERNA
ÄLSKAR DU OCKSÅ ATT PRATA BÖGS…
Wheelboy's up…
Livet är som en schlager för m…
Majs
Bandy
QXPrideTour
Snygga paket
Inside My Head
tre söta killar

QX.se - Senaste nytt för dig som är bög, lesbisk, hbt eller queer
Sveriges största Gaynyhetssajt
– över 90.000 besökare per vecka!
Fredag 28 oktober 2016
Läs QX Oktober 2016 här!
Läs QX Oktober 2016 här!
Tidningen QX | Annons | Info | Arkiv
Foto: privat
Karim Ssempijja fick besked strax innan jul - han får stanna i Sverige

Karim får stanna i Sverige

UPPSALA. Karim Ssempijja skulle utvisas snarast,
 hade Migrationsdomstolen bestämt. Det trots att han som homosexuell inte har rätt till bromsmediciner hemma i Uganda och trots att hans älskare skjutits där. Men strax innan jul gav Migrationsverket Karim uppehållstillstånd.

I drygt ett år har Karim, som flytt från Uganda efter att hans älskare mördats, bott i Sverige. Han har sökt asyl och hans ärende har prövats av både Migrationsverket och Migrationsdomstolen. Men eftersom de ansåg att hans ”historia” hade trovärdighetsbrister, skulle han utvisas.

Men för drygt en månad sedan skickade Karims juridiska ombud, Aino Gröndahl, in en ansökan om verkställighetshinder till Migrationsverket, där hon yrkade att Karim skulle beviljas uppehållstillstånd, eller pröva hans fall på nytt, eftersom det kommit fram nya omständigheter.

Aino och Karim får beslutet på papper inom några dagar och vet därför inte vilken den viktigaste orsaken till att ansökan beviljades var. Men ett muntligt besked att Karim kommer att få stanna fick Aino i fredags.
– Jag ringde direkt till Karim och vi grät båda två.
– Jag har inte ens kunnat fatta det själv. Nu kan jag äntligen slappna av! Hade jag skickats tillbaka hade jag mördats eller dött av min hiv, säger Karim.

Aino Gröndahl lyfte särskilt fram två saker i ansökan, dels att förslaget om ”antihomolagen” tagits upp på dagordningen i Uganda, en lag som betydligt förvärrar för hbtq-personer i landet, om den går igenom. Och dels att Karim förekommit med namn och bild i medier.
– Fast hade han utvisats hade han kunnat få det svårt i landet, eftersom det kan sluta illa om folk får reda på att han är gay.

Karim är nu lättad och han kan vara säker på att han får den medicin som han behöver, för att bromsa sin hiv, vilket homosexuella i Uganda oftast inte har rätt till.
– Jag har inte hunnit fundera så mycket på framtiden. Det har varit ett hemskt år. Men jag skulle gärna vilja studera. Kanske till ingenjör, säger Karim.

Maria Makar
maria@qx.se

 
Bookmark and Share
 

Annons