Rekordstart för medborgarinitiativet Ja!2013 i Finland.

Finland är det enda nordiska landet där två människor av samma kön inte får ingå äktenskap och för ett och ett halvt år sedan offentliggjorde en grupp riksdagledamöter sitt lagförslag för en jämlik äktenskapslagstiftning. Motionen samlade dock för få namn i Finlands riksdag och lagutskottet röstade emot att ta upp det till behandling. Detta var upprinnelsen till Ja!2013-kampanjen (på finska;
Tahdon! 2013). I Finland är det så att om 50 000 medborgare undertecknar ett laginitiativ ska det tas upp till behandling i riksdagen. En siffra som man alltså redan har nått men målet är högre. Under gårdagen talades det om siffror på 300 000 och till och med över 500 000 bland de entusiastiska kampanjarbetarna. Ett mål som kanske kan nås då kampanjen ännu fortsätter ett halvt år. Tiina Rosenberg som är nyvald rektor för konstuniversitetet i Helsingfors sade vid öppningstillfället att hon inte tänker gifta sej men hon stöder förslaget eftersom det är en principfråga.
– Det borde inte vara något snack om saken, sa hon.
– Det här är en principfråga.

I praktiken innebär lagförslaget rätt att gifta sig, rätt att adoptera barn tillsammans med sin partner och rätt att ta ett gemensamt efternamn oberoende av sexuell läggning. Något som borde vara en självklarhet. Förslaget gäller civila vigslar och kyrkan skulle få rätt att vägra vigsel om de så vill.

Enligt kampanjens ordförande Senni Moilanen ligger Finland på efterkälken vad gäller jämlikhet och det får inte ske. Så även om tillräckligt med namn redan samlats in; skriv under om du inte redan har gjort det så vi kan visa att majoriteten av oss finländare står bakom tolerans och jämlikhet.

Är du finländsk medborgare och bosatt utomlands har du även rätt att
underteckna initiativet, klicka här.

Klockan 14:45 friade folk till varandra i en flashmob på Helsingfors
järnvägsstation.

Timo Lexikon med kampanjens officiella låt ”Yhttensovitaan”