Lars Gårdfeldt, präst och doktor i religionsvetenskap med avhandlingen ”Hatar Gud bögar?”, gick i onsdags ut i en hård kritik mot Omar Mustafa som valdes in i den socialdemokratiska partistyrelsen.
Mustafa har hamnat i blåsväder efter valet på grund av att Islamiska förbundet, där han är ordförande, haft kända anti-semiter som föreläsare vid bland annat de ”muslimska familjedagarna” strax innan den socialdemokratiska kongressen inleddes.
– Därmed har man gett dem en plattform, sa bland annat EXPOs Alex Bengtsson i Studio Ett.
Gårdfeldt citerar Omar Mustafas uttalanden i tidningen Kom Ut nr 8 2006, där han som generalsekreterare i Sveriges Unga Muslimer enligt Gårdfeldt förklarade att sex endast är tillåtet inom äktenskapet och att äktenskap bara var tillåtet att ingås mellan en man och en kvinna.
Sveriges Unga Muslimer hamnade 2010 i medialt blåsväder då man bjudit in imamen Abdullah Hakim Quick som kallat homosexuella ”en av de farligaste grupperna” i samhället och uttalade att straffet för homosexualitet ”är döden”. Mustafa försvarade då hans medverkan vid den muslimska ungdomskonferensen i Studio Ett och berättade att Abdullah Hakim Quick ändrat sina åsikter.
Omar Mustafa förklarade i Studio Ett sitt synsätt:
– Om man lever som muslim och vill leva efter alla islams regler så lever man i ett äktenskap byggt mellan man och kvinna, sa han. Det är den islamiska livsstilen. Väljer man att följa det är det de reglerna och normerna man följer. Vill man följa något annat har man all frihet att göra det.
Men till slut tvingades organisationen backa och ställa in besöket trots att man talat om att man blivit ”kränkt” av kritiken från bland annat ”islamkritiska bloggare” och RFSL.

Lars Gårdfeldt jämför i debattartikeln med kristna fundamentalister och menar att även islamiska organisationer skall ställas till svars för sin syn i hbt-frågor:
Som medlem i partistyrelsen måste nu Omar Mustafa bekänna färg: tar du avstånd från dina tidigare uttalanden angående homosexuella muslimer? Är du en av dem som vill verka för större öppenhet för Sveriges homosexuella muslimer? Bejakar du homosexuella muslimers rätt till kärlek och äktenskap?
I bland annat Expo har Omar Mustafa tagit avstånd från antisemitiska uttalanden men försvarar att personer som uttalat sig antisemitiskt bjuds in av Islamiska förbundet.