– Detta kan inte ses som ett oskyldigt tilltag då den senaste tidens debatter som slavauktionen i Lund och den om Lena Adelsohns-Liljeroths afrofobiska tårta rimligen gjort Pridearrangörerna medvetna om den rasistiska sprängkraften i blackface, säger Kitimbwa Sabuni, från Afrosvenskarnas Riksförbund.

Anmälan mot Pride och den svartmålade paraddeltagaren om hets mot folkgrupp lämnades idag in till polisen.
Deltagaren syns på en bild som publicerats i QX.se bildvimmel från paraden. Personen är kroppsmålad alternativt kamouflagemålad i svart, bär en ”Xena”-liknande svart klänning, har ett granatgevär i plast och bär en flaska á la Molotovcocktail i handen.
Afrosvenskarnas riksförbund har av en person som var med vid paraden fått veta att kvinnan uppgett sig föreställa en ”somalisk pirat”. Enligt Svenska Dagbladet skall andra deltagare sagt att personen framställt sig som en ”pyromanpirat som skulle sätta världen i brand”.
– Blackface är en av de absolut vidrigaste rasistiska symbolerna som använts för att beröva svarta människor deras värdighet och uppmana till våld och förföljelse, säger Kitimbwa Sabuni i uttalandet och fortsätter.
– Eftersom vi har en lag mot att i offentligheten sprida rasistiska budskap tycker vi att det är viktigt att den prövas på det här fallet.

Från Stockholm Pride säger man att man redan igår, tisdag, tagit kontakt med Afrosvenskarnas riksförbund och att en dialog upprättas.
– Vad gäller polisanmälan så inväntar vi att polisen kontaktar oss gällande ärendet, säger ordföranden Peter Rimsby.

Afrosvenskarnas riksförbund har även reagerat på att två personer tidigare år (2009) gått i maskeraddräkter föreställande mörkhyade personer med överdimensionerade könsorgan. Den gången valde man dock att inte polisanmäla Stockholm Pride för att de två personerna inte avvisades från paraden. Att man anmäler i år handlar om, enligt pressmeddelandet, att man nu ser rasistiska uttryck från deltagares sida som ett ”återkommande problem”.
På Twitter och i bloggar har det även ifrågasatts att QX har publicerat en bild på deltagaren i paraden.
– Vi uppfattade inte bilden som en ”blackface”-nidbild, säger Jon Voss på QX. Det kan finnas anledning att vara försiktig i att anklaga en person för att vara rasistisk, innan man hört hennes egen version till den valda maskeradkostymen.
Rent allmänt är det också viktigt att vi publicerar så brett som möjligt för att ge en bred bild av hur Prideparaden ser ut, oavsett om vad man tycker om de olika deltagarna.