Mångsysslaren Camilla Näslund ville att hennes hemby Nordingrå i Höga Kusten skulle bli Sveriges med gayvänliga by. Nordingrå med 1300 invånare som ligger i Kramfors kommun reagerade positivt och företagarföreningen fixa in ett gäng regnbågsflaggor och klistermärken via QX Shop och i fredags sattes de upp och Näslund har via sin blogg spridit budskapet. Där skriver hon:
En händelse som fick mig att kliva in i garderoben i 20 år igen och som triggade mitt ätande till att landa på över 200 kg. Trots detta kan jag säga att det egentligen bara känns roligt för jag gör detta med kärlek i hjärtat för de unga som kommer efter mig. I princip innebär det att vi skulle ha ca 130 personer i Nordingrå som är gay. Vilka är dem? Hur många vågar komma ut? Varför vågar de inte komma ut? Det kan så klart finnas många skäl men att bära tanken och känslan att t ex ungdomar inte vågar komma ut i min hembygd gör det oerhört viktigt för mig att tydliggöra den kärlek och öppenhet som faktiskt finns i min hemby.
Under sin kontakt med företagarföreningen har Näslund fått veta att det på Lappuddens aktivitets och friluftscenter redan genomförts tre vigslar mellan personer av samma kön och att ett amerikanska gaypar två år i rad besökt Lappudden. Så kanske är gayvänliga byar inte ”bara” en fråga om mänskliga rättigheter, utan också ekonomi så som de städer och kommuner runt om i landet som satsat på Pridefestivaler också hoppas på.
I bloggen siktar Camilla Näslund framåt:
Tillsammans är vi förändringen som så många vill ha! Efter 20 år i garderoben kan jag nu göra skillnad för de på landsbygden som fortfarande inte kommit ut på grund av rädsla. Om jag kan få en enda person som är rädd att våga glänta på dörren till frihet och full kärlek är denna uppflaggning av min hemby Nordingrå i Höga Kusten värt allt!

Se filmen från hur regnbågsflaggan sattes upp i Nordingrå.