Trots de ryska ”propaganda”-lagarna genomförs just nu en kulturfestival i Sankt Petersburg med queert innehåll. På plats har bland annat Alexander Bard varit med en föreläsning om sin syn på bland annat Internet, miljö och hur homokulturen påverkar populärkulturen. Unstraight Museum och Svenska institutet är med och i veckan kommer Stockholmsbaserade Stolta Föräldrar att träffa sin motsvarighet på andra sidan havet.
Även Gaypolisföreningens Göran Stanton deltog i ett möte med homosexuella poliser i Ryssland. Ett möte med mycket säkerhetstänkande kring.
– Det är mycket svårt för ryska poliser och även för befolkningen i stort att vara öppna med att de är HBTQ, berättar Stanton för QX. En rysk kvinnlig polis jämförde situationen med hur judarna hade det under det sena 30-talet.
– De bad om att inte bli fotograferade och framförallt inte att det läggs ut någon bild på dem för det kunde betyda att de blev utsatta för trakasserier eller bli avskedade. Paneldebatten hölls i ett kollektiv boende en bit utanför centrum. Detta för att öka säkerheten för deltagarna. Det var mycket intressant att medverka och se hur olika situationen ser ut för HBTQ-personer runt om i världen.
Göran Stanton blev intervjuad av rysk och ukrainsk TV och till seminariet där Stanton delade med sig av sina erfarenheter av att vara öppet gay inom polisen besöktes av 100 personer. Stanton berättar att arrangörerna av seminariet, Unstraight Museum och ryska organisationen Coming Out, hoppas kunna följa upp med en motsvarighet där ryska och svenska poliskollegor möts, i Sverige nästa år.
– Jag är oerhört glad att jag dessutom fick möjlighet att åka till Sankt Petersburg i tjänsts, säger han och understryker att han var på plats som representant för Polismyndigheten i Stockholms län.

Här kan du se filmer från årets Queer Festival. Uppdateras löpande


Mer på festivalens hemsida