Sedan 2006 har den Svenska kyrkan, den största kyrkan i Sverige, skrivit in en officiell vigselakt för par av samma kön i kyrkohandboken.
I Norge har motståndet varit stort inom motsvarigheten, Den norske kirke. I Norge har man kvar systemet med en statskyrka och i samband med att Norge antog en könsneutral äktenskapslag undantogs den norska statskyrkan från kravet på att även viga par av samma kön.
I samband med den nya äktenskapslagen så beställde Kyrkomötet 2009 en utredning om hur den norska kyrkan skall hantera vigsel av samkönade par.
Under det pågående biskopsmötet har utredningen presenterats och just frågan om vigsel av homosexuella par har varit en av huvudfrågorna.
Medan åtta biskopar, Helga Haugland Byfuglien, Biksopsmötets ordförande, motsvarande svenska ärkebiskopen, Laila Riksaasen Dahl, Tunsberg (Tønsberg), Solveig Fiske, Hamar, Tor Berger Jørgensen, Sør-Hålogaland (Bodø), Per Oskar Kjølaas, Nord-Hålogaland (Tromsø), Erling J. Pettersen, Stavanger, Tor Singsaas, Nidaros (Trondheim) och Atle Sommerfeldt, Borg (Fredrikstad) ställer sig bakom att kyrkan skall kunna förrätta äktenskap även för par av samma kön så har Ole Chr. M. Kvarme, Oslo, Ingeborg Midttømme, Møre (Molde), Halvor Nordhaug, Bjørgvin (Bergen) och Stein Reinertsen, Agder og Telemark (Kristiansand) motsatt sig detta med hänvisning till teologi och tradition.
Kompromissen blir, enligt kirken.no, att biskoparna föreslår att man inom den norska kyrkan inför en officiell förbön för de samkönade par som ingått äktenskap, men att själva äktenskapet inte genomförs i kyrkan.
Efter uttalandet från biskopsmötet skall frågan behandlas i en lärokommitté för att sedan beslutas om vid Kyrkomötet i april 2014.