I helgen som gick firade HBT-Socilademokratrena sitt 25år- jubileum på Skeppsholmens Folkhögskola. Den 6 juni 1988 bildades förneingen på Stockholms stadshus och är därmed den partipolitiska hbt-föreningen i landet som varit verskam längst. Öppna Moderater hade en föregångare i föreningen Gaymoderaterna som startade tidigare, men som inet längre formellt finns kvar och Homosexuella Socialister startades redan på 70-talet men har ingen tydlig koppling till ett enskilt parti.

– Vår förening har under 25 år varit en viktig funktion som brygga mellan den hbt-politiska och den partipolitiska sfären. I Stockholmsregionen handlar det framför allt idag om att väva in hbt-perspektivet i det kommunala systemet. Säkerställa en jämlik vård oavsett sexuell läggning, trygga boenden för äldre hbt-personer och att ha en skola byggd på mångfald, säger Mattias Sääksjärvi, ordförande för HBT-Socialdemokrater i Stockholm.

Under de första 20 åren organiserade föreningen framför allt medlemmar i Stockholmsområdet. För fem år sedan bildades också ett nationellt förbund, en sidoorganisation till det Socialdemokratiska partiet, HBT-Socialdemokrater Sverige. HBT-Socialdemokrater Sverige leds idag av förbundsordförande Sören Juvas, och har lokalföreningar i hela Sverige från Norrbotten i norr till Öresund i syd.