Top Model Sebastian – sexuellt utnyttjad

Videon har cirkulerat på nätet och i sociala medier, klippet där homosexuella Sebastian Lysén berättar om övergreppen mot honom som 8-åring. Han har väntat otroligt länge med att prata om det, och Qx.se kontaktade honom för att höra hans ord kring saken.

Dagens Fråga

Vilken är den bästa musikalen enligt dig?

  • 34%
  • 16%
  • 11%
  • 3%
  • 30%
  • 7%

– För mig var det viktigt att få det sagt på rätt sätt, jag har väntat på rätt timing, men den perfekta timingen finns inte, och nu när jag var med i Top Model kände jag att det var dags. Ska det berättas så ska det berättas nu, säger Sebastian Lysén.

Han var en cool kompis
Sebastian berättar att det hela började när en bekant till familjen flyttade in till hans pappa. Sebastian var 8 år och hans föräldrar hade nyligen skiljt sig. För honom blev den äldre mannen en cool kompis att hänga med, i utbyte mot sex.

– För mig blev det en beroendesituation, jag fick göra massa saker som inte mina syskon fick göra, exempelvis gå på bio och äta på restaurang. Jag fick massa bekräftelse och jag tänkte väl såhär att om jag gör det där med honom så kan vi spela TV-spel och ha kul sen efteråt, han var ju min coola kompis.

Sebastian skämdes mycket över övergreppen som pågick i drygt 1,5 års tid, han säger att han identifierade sig som gärningsmannen i det hela som drog in sin familj i smeten.

Vill bryta tabun
Sebastian beskriver hur han vill nå ut till så många som möjligt med sin historia. På så sätt hoppas han inspirera och få unga i samma sits att våga prata om det tabubelagda ämnet.

– Det är inte jag som behöver styrkekramarna utan de som är utsatta idag. Jag hoppas att de tänker lite såhär: Vågar han så vågar jag. Och jag vill också uppmana föräldrar att fråga sina barn, hade inte min mamma frågat mig så hade jag kanske aldrig sagt något.

Sebastian Lysén har startat hashtagen #VÅGATALA där han uppmanar folk att berätta om sina erfarenheter kring sexuella övergrepp. Sebastian bor idag i Stockholm och siktar på att bli Sveriges nästa internationella modellexport.