I fredags firade president Robert Mugabe att Zimbabwe varit självständigt i 34 år. Vid sitt tal på Nationalarenan i huvudstaden Harare gick han bland annat till kraftfullt angrepp mot västvärldens syn på homosexualitet.
”Europa är fullt av lögner. Det tidigare Europa har försvunnit där det nya helt saknar principer”, sa han och konstaterade att hans parti Zanu-PF aldrig kommer att godkännas av de europeiska ledarna.
Mugabe som tidigare gett sitt stöd till Ugandas nya skärpta antihomo-lagar lyfte Europas synsätt kring att homosexuellas rättigheter är mänskliga rättigheter.
”Låt Europa behålla sitt homosexuella nonsens där och leva med det. Men vi kommer aldrig ha det här. Den handlingen är inte mänsklig.”
Han valde även att uttrycka irritation över att diplomater från Europa framför sina länders syn i hbt-frågor.
”Den diplomat som talar om homosexualitet kommer att kastas ut. Det finns inte ursäkter och vi kommer inte lyssna på dem.”
Under lördagen utvecklade Mugabe sitt synsätt i en intervju för BBC-programmet Our World. Där framförde han sitt beklagande över att Drottning Elisabeth lever i ett sådant land som Storbritannien där ”intellektet liksom ideologin har försvunnit”.
”Visheten som sådana som Churchill hade. Var finns den? Du ser inget alls av den. Du kan inte se det hos människor idag, med sina homosexuella beteenden. De skall skämmas!
Jag beklagar att den dam jag beundrar, Drottningen, befinner sig i dessa sammanhang.”
I Zimbabwe är sexuella kontakter mellan personer av samma kön förbjudna och sedan 1995 har landets president med jämna mellanrum drivit på i antihomosexuella kampanjer.

Publik vid Nationalarenan i Harare markerade mot homosexuella