Migrationsverket:

det fanns en risk att han inte skulle återvända hem

Under gårdagen rapporterade qx.se om hur homosexuella Bob Bwana från Uganda nekades inresa till Sverige för att delta på en HBT-utbildning. Migrationsverket bekräftar idag att beslutet grundade sig kring att det fanns en risk att Bwana skulle stanna kvar i Sverige efter sin inresa

Risk att de inte återvänder
Enligt Migrationsverket finns det en paradox i regelverket som gör att personer som mest behöver lämna sitt land är även de som har minst chans att få ett visum.

– Inte tusan vill du ge dig hem om situationen i hemlandet är dålig. Detta kan appliceras även på Uganda. HBT-frågorna har utvecklats till det sämre där, är man en HBT-person i Uganda så löper man en risk att råka illa ut i landet, och då finns även risken att man inte vill återvända hem. Rent juridiskt sett så har man fattat ett korrekt beslut, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Migrationsdomstolen fastslog beslut
I fallet med Bob Bwana så nekade Migrationsverket honom inresa, och det togs upp hos Migrationsdomstolen. Migrationsdomstolen gjorde dock samma bedömning som Migrationsverket och fastslår alltså beslutet.