Under onsdagen röstade Lagutskottet i den finska riksdagen om det förslag till en ny könsneutral äktenskapslag som bland annat nytillträdde statsminister Alexander Stubb (Samlingspartiet) ligger bakom och som tiotusentals personer skrev under ett medborgarinitiativ för under förra året.
Riksdagen fick frågan på sitt bord efter medborgarinitiativet och det diskuterades tidigare i år vid en debatt då samtidigt den finska hbt-rörelsen släppte boken ”Klartext – med all respekt” för att ytterligare sätta press på riksdagens ledamöter.
I Finland kan man genom ett medborgarinitiativ med tillräckligt många underskrifter tvinga riksdagen att ta upp en politisk fråga.
Men lagutskottet föreslår nu med siffrorna 10-6 att riksdagen förkastar medborgarinitiativet. Därmed minskar chansen att riksdagen röstar för att Finlands om sista nordiskt land, inför en könsneutral äktenskapslag.
I Helsingfors pågår just nu Pridefirande och med stor sannolikhet kommer beslutet från lagutskottet att färga paraden på lördag.


Följ Pride i bilder och med finsk text på QX.fi: