Det jublas bland ugandiska hbt-aktivister idag efter att den ugandiska konstitutionsdomstolen beslutat att avskaffa den skärpta antihomolagstiftning som antogs av parlamentet efter många års förhalanden. Den 24 februari i år undertecknades lagen av presidenten och trädde därmed i kraft.
Den ugandiska hbt-rörelsen har dock fortsatt arbeta mot lagen genom att gå den juridiska vägen.
Idag strax efter lunch kom så slutligen beskedet. Konstitutionsdomstolen avskaffar skärpningarna med hänvisning till att den parlamentssession som antog lagen inte var beslutsmässig på grund av för få närvarande ledamöter.
Beslutet innebär dock inte att förbudet mot homosexuella kontakter och relationer avskaffas. Det förbudet har funnits i Uganda sedan den tid då landet var en brittisk koloni.
Engagemanget från svensk sida har varit stort och senast meddelade den svenska regeringen att det kommande biståndet inte kommer ges till ugandiska myndigheter utan direkt till civila organisationer som bland annat arbetar med HBTQ-rättigheter.
RFSL har under många år engagerat sig för att stötta den ugandiska hbtq-rörelsen och förra året samlade Regnbågsfonden in 400 000 kronor som gick till bland annat RFSLs samarbetsprojekt och den ugandiska organisationen SMUG.
Frank Mugisha var i Stockholm i vintras för att ta emot stödet och idag fylls hans och de som drivit den juridiska processen Facebookflöden med gratulationer.
– Det är en glädjande framgång för den ugandiska hbtq-rörelsen som har haft detta som en viktig strategi, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL till QX och påminner samtidigt om att förbudet mot homosexualitet kvarstår.