I tisdags meddelade Klaus Wowereit att han avgår från sin post som borgmästare i Berlin. Orsaken är de många problemen med den nya flygplatsen Berlin Brandenburg som skall ersätta Tegel.
Klaus Wowereit som representerar socialdemokraterna lämnar sin post den 11 december och har då varit borgmästare i Berlin i 13 år.
Han valde att 2001 komma ut som bög under pågående valkampanj, vilket ansågs vara ett politiskt risktagande. Men hans popularitet blev snabbt stor och han var mannen bakom den skämtsamma beskrivningen av staden som ”Arm, aber sexy” – fattig men sexig.
Sitt stöd till stadens utveckling som världens Gaymecca lyfts nu när communityt beklagar och hyllar hans insatser.
– Den regerande borgmästaren i Berlin, Klaus Wowereit lämnar sin post den 11 december, men han kommer aldrig att lämna våra hjärtan, kommenterar Gerhard Hoffman som arbetat med hbt-verksamheter i Berlin sedan 70-talet och som idag är ordförande i Regenbogenfonds som bland annat ligger bakom den stora årliga gatufesten i gayområdet kring Nollendorfplatz.
Wowereit har under sina 13 år varit en flitig gäst i såväl gay som läderscenens olika evenemang.
Inför kommande Folsom Europe-fest den 13 september i Berlin hälsar han för 11e gången Europas fetisch-folk välkomna att visa stolthet, motverka fördomar och samla in pengar till välgörenhet.
Om internationell media konstateras att Wowereit under sina år varit med om att göra Berlin till en av världens toppdestinationer för turism.