Nyhetsbyrån AP rapporterade under tisdagen att Gambias Nationalförsamling redan i augusti i år röstade igenom en lagstiftning som likt Uganda skärper lagarna riktade mot homosexuella kontakter och förhållanden.
I de förändringar som röstats igenom ingår att livstids straff kan utdömas för den som begår ”upprepade brott” mot förbudet att ha sexuella kontakter med någon av samma kön. I lagen används begreppet ”försvårande homosexualitet” och skall förutom de som upprepar ”brott” även omfatta personer som bär på hiv.
Redan innan skärpningen antas straffas homosexuella kontakter med 14 års fängelse i Gambia.
Efter att lagen antagits i Nationalförsamlingen återstår att president Yahya Jammeh skriver under lagen. Tidigare i år kommenterade han sin syn på homosexuella i samband med firandet av landets självständighet från Storbritannien.
– Vi skall bekämpa denna ohyra som kallas homosexuella eller gays på samma sätt som vi bekämpar de myggor som orsakar malaria, om inte ännu mer aggressivt”.
Gambia följer därmed utvecklingen i Uganda där man tidigare i år införde liknande lagar. Utvecklingen i Gambia har dock skett mer i skymundan.
I Uganda har de skärpta anti-homolagarna tagits upp i domstol efter att landet hbtq-rörelse lyckats få upp frågan till prövning. Den juridiska prövningen ledde till att en domstol i Kampala den 1 augusti beslutade att upphäva lagskärpningen med hänvisning till att parlamentet som röstade igenom dem inte var beslutsmässigt.
President Yahya Jammeh kom till makten 1994 genom en militärkupp.
I oktober förra året rapporterades om 21-årige Alhaji, som flytt Gambia undan misshandel, arrestering och förföljelse i hemlandet. Alhaji berättade för nyhetsbyrån AP att han flytt redan 2012 men att de senegalesiska myndigheterna inte velat godta hans och 12 andra homosexuella flyktingars asylansökningar. De satt nu strandade i ett land som också förbjuder homosexuella handlingar och där dessa om de kan bevisas ger upp till fem års fängelse.