Under den pågående två veckor långa Synoden i familjefrågor, där Påven Franciskus kritiserats från konservativt håll för att öppna kyrkan för samkönade par liksom även lätta på synen när det gäller frånskilda, meddelades i fredags att den inflytelserike amerikanske kardinalen Raymond Leo Burke degraderats. Burke själv bekräftade detta via sajten Buzzfeed.
Burke har öppet kritiserat förändringen av tonläget kring homosexualitet i kyrkan.
– Påven har inte fritt spelrum för att ändra kyrkans läror när det handlar om det omoraliska i den homosexuella akten, sa han bland annat i en intervju för sajten Buzzfeed.
Burke har haft positionen som prefekt för Apostoliska Signaturen. Kyrkans ”högsta domstol” som övervakar efterföljandet av den kanoniska rätten.
Enligt Buzzfeed är Burke inte glad över Påvens beslut.
– Jag har i allra högsta grad uppskattat denna min uppgift så det är en besvikelse att nu lämna den, kommenterar han men konstaterar att man som kyrkans tjänare får acceptera att ta på sig olika uppgifter.

Påven vid lördagsmorgonens öppning av den pågående Synoden i famljefrågor

Den amerikanske kardinalen blir nu istället beskyddare av Malteserorden med uppgiften att övervaka dess spirituella verksamhet.
Katolska hbt-organisationer hoppas att Synoden i familjefrågor leder till att en positiv öppning etableras i kyrkan.