Idag meddelade Anna Troberg, öppet lesbisk ordförande i Piratpartiet att hon lämnar posten tillsammans med vice partiledaren Marit Deldén och partisekreterare Henrik Brändén. Avhoppen beror på att styrelsen inte agerat mot det hon beskriver som negativa krafter inom partiet.
Styrelsen har om och om igen mött ledningens apropåer om den extremt dåliga arbetsmiljön i partiet med svalt eller inget intresse. Ledningens interna och externa arbete mot sexism, hbtq-fobi och främlingsfientlighet har inte backats upp av styrelsen trots att det är ett arbete helt grundat på de värderingar och den politik partiets medlemmarna röstat fram. ”
I Aktuellt beskrev Troberg partiet som det med den bästa hbtq-politiken, något som hon menar tystats ned inom partiet. På sin blogg säger hon att partistyrelsen gett sitt tysta medgivande till att enskilda ledamöter aktivt motarbetat partiets hbtq-politik. I bloggen uppmanar hon till en intern revolt.
Ge partiet en chans att överleva långsiktigt som något annat än bara en intresseklubb för vita, heterosexuella, teknikintresserade män. De behövs självklart också, men om partiet ska vara en relevant kraft, så behövs även alla vi andra som inte passar in i just den trånga kostymen.