Homosexuella i tv-spel på uppgång

Spelutvecklare har bitvis varit på efterkälken när det kommer till att lyfta fram hbt-personer i sina spel, men nu börjar det bli ändring på den fronten. Ett av fjolårets hetaste rollspel, Dragon Age: Inquisition, introducerade inte mindre än tre hbt-personer på ett helt nytt sätt.

Sera – en lesbisk alv
Huvudpersonen i spelet kan slå följe och baserat på tycke inleda en romans med Dorian, en magiker av nobel ätt, Sera, en frispråkig alv eller Iron Bull, en bisexuell stråtrövare. På följande länk kan man se hur spelaren förför magikern Dorian.

– Det är viktigt att alla som spelar spelet har möjligheten att inleda ett romantiskt förhållande i den värld vi byggt upp, säger en av spelutvecklarna till Dragon Age: Inquisition i en intervju till The Advocate.

Ett naturligare inslag i tv-spel
Dragon Age: Inquisition är ett rollspel som utspelar sig i en medeltida fantasymiljö. Huvudpersonen tar på sig uppdraget att tillsluta mystiska revor där ondskans makter skjuter fram och rädda världen från onda trollkarlar och blodtörstiga väsen i en öppen fantasivärld.

Homosexualitet i tv-spel har under de senaste 10 åren blivit vanligare, och med åren ett naturligare inslag i spel. Under 2014 släpptes spelet The Last of Us som utspelar sig i en post-apokalyptisk värld. Huvudpersonen slår följe med ung tjej med ett dystert förflutet. Det är först långt senare som man inser att hon är lesbisk och att hennes livs kärlek har dött.

På följande länk kan man se när Ellie och tjejen hon är förälskad i kysser varandra för första gången i spelet.

– Vi ville inte göra någon stor grej av det, det var något som spelaren fick lista ut själva, inget vi skulle basunera ut, precis som vi inte skriker högt så fort ett heterosexuellt par kysser varandra, säger en av spelutvecklarna till The Last of Us i en intervju till IGN.