Omslaget till Pride censurerat

[ingress][/ingress]

Det är nyhetssajten Pink News som upptäckte att den amerikanska omslaget av filmen helt saknade referenser till homosexualitet trots att filmen kretsar kring just homosexuellas rättigheter.

Detta är det brittiska omslaget.

Retuscherat bort gay och lesbisk
I jämförelse med det brittiska omslaget har bland annat en protestskylt med texten: Lesbian & Gays Support The Miners, retuscherats bort från filmens baksida. Dessutom ändrades texten på filmens baksida så att orden gay och lesbisk försvann.

CBS Films och Sony Pictures som är ansvariga för omslaget har sagt till Pink News att de undersöker varför det amerikanska omslaget tappat dessa bitar. Som tröst tillägger de dock att filmens hemsida har originalomslaget.

”USA vill sälja fler filmer”
En av filmens investerare, Ben Roberts är inte förvånad över hur amerikanarna har valt att göra.

– Jag är inte förvånad över att de amerikanska distributörerna har valt att dämpa det homosexuella innehållet i filmen för att på så sätt sälja fler exemplar. Det är en olycklig verklighet när det kommer till marknadsföring. Distributörerna i USA vill att filmen ska sälja så mycket som möjligt och hbtq-material når sällan den stora publiken, säger Roberts.

Pride går nu på bio i Sverige och handlar om en grupp homosexuella aktivister som stödjer de strejkande gruvarbetarna i Storbritannien under 80-talet. I december hade QX en smygpremiär av filmen, se mingelbilder här.