Transpersoner kan förlora körkortet

En ny lag är under utveckling i Ryssland, enligt den kommer alla med en mental sjukdom att nekas köra bil. Detta inkluderar en rad olika kategorier av människor, bland annat transsexuella. På så sätt hoppas man att minska olyckorna på landets vägar.

Kan avskräcka folk att söka hjälp
Kritiker till lagförslaget kan inte tro sina öron: Att förbjuda folk från att köra bil baserat på deras könsidentitet är absurt och ännu ett exempel på Rysslands kampanj mot mänskliga rättigheter. Vi uppmanar USA att fördöma denna lag så fort som möjligt för att få Ryssland att upphäva lagen, säger en representant från Human Rights First, detta rapporterar BBC.

Även i Ryssland möts lagförslaget av skarp kritik. Ryska psykiatriförbundet menar att den nya lagen skulle kunna avskräcka folk från att söka psykisk hjälp eftersom de därmed skulle kunna riskera sina körkort.

Obama har tidigare fördömt Rysslands aggressiva kampanj mot hbtq-personer. I ett uttalande från i fjol sa han: Jag har inget tålamod för länder som behandlar homosexuella, bisexuella eller transpersoner på ett sätt som skrämmer eller skadar dem.