Reportern Fredrik Önnevall har i två avsnitt försökt förstå hur nationalister tänker och möta de som drabbas av den ”nationalistiska” politiken.
Bland annat har vi fått följa en svensk SD-anhängare som blev sympatisör till partiet efter att ha sett och blivit rädd för ett bilburet bröllopsfölje som körde vingligt genom Malmö och tutade vilt (”Så gör vi inte i Sverige”). Och som numera skräms av att gå på Möllevångstorget och därför valt att flytta till Kungsbacka.
Mest uppmärksammat är Önnevalls möte med den syriske flyktingpojken Abed som får hjälp av TV-teamet att ta sig till Sverige, där han idag lever. En gripande berättelse om en grabb som lyckats ta sig bort från kaoset i hemlandet, men också om journalistisk etik och moral.
I det andra avsnittet mötte Önnevall en aktivist i franska Front National. Christopher drömmer om att gifta sig med sin pojkvän, bilda familj och adoptera barn. Men när Önnevall konfronterar honom med att just detta är något det parti han arbetar för vill förbjuda igen, kontrar han att ”det är mina privata åsikter”. Partier och ”nationen” går först för Christopher.
I det tredje avsnittet möter vi Zsolt Virágh en av Ungerns första öppet homosexuella och andra aktivister i den ungerska hbtq-rörelsen. Personer som lever i ett land där tumskruvarna dragits åt av regeringspartiet Fidez och det militant högerextrema partiet Jobbik skapar stor oro bland hbt-personer, judar och romer.
Inslagen om de två gaykillarna på varsin barrikad är intressanta men frågetecknen kring den franske Christoph får inga svar på grund av hans val att se sina drömmars konflikt med sitt partis ideologi som ”privat”.
Seriens styrka är mötet med den svenska SD-kämpen som ger ganska klar bild av den frammanade rädslan men framförallt är det det gripande porträttet av Abed. Det känns upplagt för att vi i fortsatta TV-inslag i många år framåt kommer att få följa Abed och hur hans liv utvecklar sig i Sverige eller vart hans vägar framöver leder.
Imponerande, gripande och engagerat av Önnevall. Del tre sänds på TV söndag kväll men har redan visats på SvtPlay i några dagar. Där hittar du även de två första avsnitten i serien.

Länk till Fosterland på SvTplay