Världen hyllar Förintelsens homosexuella offer

Under nazisternas styre arresterades minst 100 000 homosexuella människor, många av dem sattes i koncentrationsläger och fick en rosa triangel på ärmen. Rapporter talar för att nazisterna utförde hemska experiment på dem i jakt på ett botemedel för homosexualitet.

Från koncentrationsläger till fängelse
När Hitler föll och de Allierade öppnade koncentrationslägren blev det tyvärr inte mycket bättre för dem med rosa triangel. Istället förflyttades de till fängelser. Först 2002 bad Tyskland officiellt om ursäkt för nazisternas brott mot de homosexuella.

– Idag minns vi de miljoner av oskyldiga människor som förlorade sina liv i Förintelsen, ett av de värsta folkmorden i historien. Deras brott, inget mer än hur de föddes. När vi hyllar deras minne får vi inte glömma de tiotusentals homosexuella människor som blev brutalt förföljda och avrättade i nazisternas händer, säger Nick Clegg, Storbritanniens biträdande premiärminister.

Homosexuella offer ska uppmärksammas
Enligt Clegg ska minnesdagen av Förintelsen i fortsättningen även uppmärksamma de homosexuella offren på ett mer ingående sätt. Antingen i form av en minnesstund eller ett minnesmärke, detta raporterar Pink News.

– Den rosa triangeln symboliserade skam, men idag står den som en internationell symbol för frihet och stolthet.

Idag finns det flera minnesmärken i världen för att hedra de homosexuella offren under andra världskriget. Bland annat i Berlin, Amsterdam, Barcelona, Sidney, Tel Aviv och San Fransisco.