I en rapport presenterad i onsdags från organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter i den afrikanska staten Kamerun beskrivs situationen för HBTQ-personer som ”alarmerande”.
”I Kamerun, blir de som försvarar hbtq-personers rättigheter idag utsatta för en självbelåtenhet från de människor som borde visa respekt för deras arbete och garantera dess rättigheter och säkerhet”.
Så skrivs i ett uttalande från organisationerna FIDH, baserad i Paris och OMCT i Genéve.
– Rättsväsendet, som är tänkt att respektera principen om likhet inför lagen, understödjer istället förtrycket av hbtq-personer och deras försvarare. Detta kan och måste förändras. Rättsstaten kan inte tolerera att människor hotas eller mördas utan straffpåföljd enbart på grund av vem de älskar eller vem de är ”.
FIDH arbetar med mänskliga rättigheter och OMCT är en internationell organisation som arbetar mot tortyr. I den rapport som presenterades i Kameruns största stad, Douala, i onsdags konstateras att sedan 2011 har minst 28 personer dömts i kamerunska domstolar enbart på basis av sexuell läggning.
Landet, som 1960 blev självständigt från Frankrike, införde 1972 straffparagrafen 347 som förbjuder sexuella kontakter mellan personer av samma kön. Straff på mellan 6 månader upp till fem år kan utdömas.
I rapporten konstateras att under 2013 utsattes fler organisationer som arbetar med hiv/aids och hbtq-personers situation för mordbrand, sabotage och inbrott. Aktivister och deras familjer utsätts regelmässigt för hotelser och trakasserier. Ytterligare ett allvarligt tecken på situationen för hbtq-personer är att mordet på ledaren för aids-organisationen CAMFAIDS, Eric Ohena Lembembe, i juli 2013 ännu inte klarats ut. Mordutredningen hamnat i ett vakuum.
”Homofobin, som legitimeras genom kriminaliseringen av homosexuella handlingar, och de hetsande uttalandena från representanter för vissa politiska och religiösa myndigheter och medier, försätter försvararna av hbq-personers rättigheter i en position av psykisk och fysisk otrygghet.”
I rapporten uppmanas landet att avkriminalisera homosexualitet och skydda hbtq-personers mänskliga rättigheter liksom de som arbetar för att förbättra situationen för hbtq-personer i Kamerun.


läs rapporten om situationeni Kamerun här

Se tidigare artiklar:
Amnesty adopterar fängslade bögar i Kamerun


Friade i Kamerun fortsatt fängslade

Sju män dömda för sodomi i Kamerun

Bögar arresteras i Kamerun

Bättre att fly till Storbritannien”

Tre homosexuella dömda till fängelse

Gayaktivist i Kamerun blev torterad till döds – idag demonstrerades det i London

Homosexuell man nekades vård av sin famij – dog