Med röstsiffrorna 51 för, 28 emot och fem som la ner sina röster, antog under tisdagen Sloveniens parlament en könsneutral äktenskapslag. Trots att 6 parlamentsledamöter saknades vid omröstningen så är det en betryggande majoritet som röstat för.
Slovenien har sedan landet blev självständigt från den jugoslaviska konfederationen, varit den fredligaste och mest liberala delen av de tidigare delrepublikerna.
Men i samband med omröstningen samlades kring 2000 personer utanför parlamentet för att framföra sin protest mot att par av samma kön nu skall kunna ingå äktenskap. Oppositionen riktar även in sig på att enkönade par skall kunna prövas för adoption.
Lagändringarna presenterades i parlamentet av vänsteroppositionen men fick även stöd av ett av mittenpartier, bland annat Miro Cerars parti vars partiledare Miro Cerar är landets premiärminister.
Högerpartierna som motsatt sig reformen meddelar att de kommer försöka omkullkasta beslutet genom en folkomröstning.
Tidigare i år genomfördes en sådan folkomröstning om att införa ett förbud för enkönade äktenskap i Slovakien. Valdeltagande blev så lågt att omröstningen inte kunde godkännas.
I Slovenien krävs 40 000 namnunderskrifter för att framtvinga en folkomröstning.
Men arrangörerna av turistevenemanget PinkWeekSlovenia gläds och satsar nu stort på att locka turister till landet för att i maj fira att lagen antagits.